Minimalios algos augimo pasekmės - po didinamuoju stiklu

Trišalė taryba nusiteikusi dar du mėnesius - iki balandžio - stebėti, kaip įmones ir darbo rinką veikia minimalios mėnesio algos (MMA) padidinimas. 150 litų - iki 1 tūkst. litų ši alga padidinta nuo šių metų sausio.

Stebėsena užsiims speciali darbo grupė, kuri iki vasario pradžios turėjo teikti pasiūlymus dėl galimo MMA didinimo išimčių taikymo.

„Trišalė taryba antradienį nusprendė, kad situacija darbo rinkoje turi būti išanalizuota dar išsamiau bei įvertinta, kaip MMA didinimas palietė įmones. Lygiagrečiai bus stebima bendra šalies makroekonominė situacija, taip pat prekių ir paslaugų kainų pokyčiai“, - BNS sakė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vyriausioji specialistė Liubovė Zaiceva.

Trišalė taryba antradienį svarstė, kokių minimalios mėnesio algos didinimo išimčių gali tikėtis vidutinės ir smulkios įmonės.

Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas BNS anksčiau sakė, kad darbdavių netenkina specialios darbo grupės pasiūlymai, kuriuose nenumatoma dalies įmonių atleisti nuo prievolės mokėti didesnę MMA. Darbdaviai siekia, kad MMA būtų diferencijuojama pagal teritoriją, šaką, darbuotojų skaičių.

Premjeras Algirdas Butkevičius yra sakęs, kad jei dėl MMA padidinimo iki 1 tūkst. litų smulkios ir vidutinės įmonės patirs finansinių sunkumų, jos gali tikėtis, kad mokesčių mokėjimas būtų kuriam laikui atidėtas.

Smulkių ir vidutinių įmonių atstovai skundžiasi, kad jie finansiškai neišgali mokėti didesnės MMA, o tai gali lemti kai kurių mažų įmonių bankrotus.

Trišalė taryba yra nutarusi suformuoti darbo grupę, kuri ieško išeičių, kaip smulkiam ir vidutiniam verslui padėti prisitaikyti prie naujų sąlygų dėl MMA padidinimo.

MMA padidinimas iki 1 tūkst. litų (17,65 proc.) palietė apie 200 tūkst. darbuotojų, tarp jų - apie 50 tūkstančių biudžetinių įstaigų darbuotojų.

Iki šių metų sausio MMA buvo 850 litų - nuo 2012 metų rugpjūčio ji padidinta 50 litų.


Šiame straipsnyje: MMAMinimali algaverslas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Įdomu

Įdomu portretas
Įdomu, ką toje trišalėje taryboje veikia profsąjungų atstovai? Gal atsimerktų ir pamatytų, koks yra neapmokestinamų pajamų dydis kitose ES šalyse, kur maisto kainos panašios, kaip Lietuvoje. Ar ne jų pareiga rūpintis, kad nuo dirbančiojo pragyvenimui skirtų lėšų nebūtų imami jokie mokesčiai? Manau, kad visą problemą sukėlė, kad buvo kartu su atlyginimu padidinti ir mokesčiai, kurie Lietuvoje nuo darbo užmokesčio yra ir taip nerealiai dideli.

123

123 portretas
dirbu vienoje iš Kauno ligoninių. .Alga buvo 880 +130 priedas. Priedus gaudavo visi darbuotojai. Dabar gi priedą nuėmė, bet tik tiems, kuriems alga pakilo iki 1000 lt. Vadinasi gausim 10 lt. mažiau. Rado iš ko atimti.

XXI a. baudžiava Lietuvoje

XXI a. baudžiava Lietuvoje  portretas
Štai keletas skaičių, kurie akivaizdžiai rodo vis didėjančią priespaudą Lietuvoje. 2009 metais partinės gaujos sukčiai įvedė neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) skaičiuoklę ir dabar kai pajamos yra 3150 litų ir daugiau, tai NPD = 0 !!! Nuo tada, dabar ... Kai MMA 800 litų, tai darbininkui į rankas teko 85% atlyginimo. Kai MMA 850 litų, tai darbininkui į rankas teko 84% atlyginimo. Kai MMA 1000 litų, tai darbininkui į rankas tenka 82% atlyginimo. Tai reiškia, kad ... Didinant MMA, „nepastebimai” didėja mokesčiai silpniausiesiems Lietuvoje. Anglijoje ... Rugsėjo mėnesį darbininkui į rankas teko 90% nuo mažiausio darbo užmokesčio. Balandžio mėnesį darbininkui į rankas teks 93% nuo mažiausio darbo užmokesčio, padidinus NPD. Anglijoje šiuo metu NPD apie 2830 litų per mėnesį. Balandį NPD bus apie 3300 litų per mėnesį. Nuo šios sumos nėra atskaičiuojamas joks mokestis: -nei valstybinei mokesčių tarnybai; -nei socialiniam draudimui. Maisto ir daiktų kainos apytiksliai sutampa su lietuviškomis. Lietuvos gyventojai drabužius ir avalynę perka Anglijoje.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių