Milijonines pretenzijas geležinkeliams kelianti „Orlen Lietuva“ teigia norinti tartis gražiuoju

Iš valstybės valdomų geležinkelių siekianti prisiteisti dešimtis milijonų litų Lenkijos kapitalo bendrovė "Orlen Lietuva" teigia, kad su "Lietuvos geležinkeliais" siekia susitarti gražiuoju.

"Tikime, kad partneriškas požiūris ir stiprūs verslo ryšiai lemia geresnį bendradarbiavimą nei teismo salės. Todėl mes visuomet pirmiausia renkamės derybų ir sprendimų ieškojimo kelią. Tikime, kad tokį kelią rinksis ir mūsų partneriai", - pranešime spaudai sakė "Orlen Lietuvos" generalinio direktoriaus pavaduotoja logistikai Daniela Krelowska (Daniela Krelovska).

Nesąžiningu ir nepartnerišku elgesiu "Orlen Lietuvą" ketvirtadienį apkaltino "Lietuvos geležinkelių" vadovybė, pasipiktinusi su nauju 72 mln. litų naftos koncerno ieškiniu arbitražui ir kartu pastarojo siekimu gauti papildomų pervežimo nuolaidų.

Anot geležinkelių, pirmą arbitražą "Orlen Lietuva" laimėjo, argumentuodama didesnėmis nei jai taikytomis nuolaidomis, pervežant medžio granules, kurios neturi nieko bendra su naftos verslu.

Tuo tarpu D.Krelowska teigia, jog pernykštis arbitražas dėl dabar nebegaliojančios 1999 metų sutarties su geležinkeliais patvirtina "Orlen Lietuvos" pozicijos teisingumą.

"Orlen Lietuva" visuomet remiasi tik faktais, o faktai nepalieka erdvės manipuliacijoms", - teigė D.Krelowska.

Anot jos, nuo 2008 metų, kuomet "Lietuvos geležinkeliai" išardė 19 kilometrų ilgio geležinkelio atkarpą į Rengę (Latvija), bendrovė turi gabenti savo produkciją 118 kilometrų ilgesniu keliu.

"Akivaizdu, kad tai turi įtakos mūsų bendrovei bei suteikia papildomos naudos įmonėms, teikiančioms "Orlen Lietuvai" logistikos paslaugas. Bendrovė yra pasirengusi sąžiningai bendradarbiauti, tačiau niekuomet nesitaikstė ir nesitaikstys su sutarčių pažeidimais bei tikrovės neatitinkančiais kaltinimais", - sakė viena naftos įmonės vadovių.

"Lietuvos geležinkelių" vadovai žurnalistams ketvirtadienį sakė, jog ruožas į Rengę buvo uždarytas dėl jo avarinės būklės, siekiant išvengti incidentų, kadangi naftos produktai yra pavojingi kroviniai.

Be to, "Lietuvos geležinkeliai" už uždarytą tiesioginį kelią į Latviją "Orlen Lietuvai" dabar teikia nuolaidų ne tik Joniškio, bet ir Klaipėdos, Ukrainos, Jonavos kryptimis.

100 proc. "Orlen Lietuvos" akcijų paketą valdo Lenkijos "PKN Orlen". 100 proc. "Lietuvos geležinkelių" akcijų priklauso valstybei.

Geležinkeliai iš "Orlen Lietuvos" per metus gauna apie 15 proc. pajamų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių