Milijoninės „Lietuvos energijos“ paslaptys

Valstybės valdoma bendrovė "Lietuvos energija" galėtų pretenduoti į dosniausios darbovietės titulą. Įmonės vadovams pernai išmokėta maždaug 1,6 mln. litų, nors konkrečių asmenų atlyginimai laikomi paslaptyje.

Įskaičiavo kompensacijas

Elektros perdavimo tinklo savininkės bendrovės "Lietuvos energija" administracijos vadovams pernai išmokėta 661,3 tūkst. litų atlyginimo, skelbiama audituotoje 2009 m. įmonės veiklos ataskaitoje. Kadangi administracijai priskiriami įmonės generalinis Aloyzas Koryzna ir vyriausioji finansininkė Tatjana Didikienė, susidaro įspūdis, kad šie asmenys uždirbo vidutiniškai 331 tūkst. litų, arba po 27,6 tūkst. litų per mėnesį.

Tačiau pasak "Lietuvos energijos" atstovo spaudai Sigito Baltuškos, į administracijos nariams išmokėtą 661,3 tūkst. litų sumą įskaičiuotos ir iki 2009 m. birželio 23-iosios dirbusios administracijos išeitinės išmokos.

"Negalima šios sumos skelti per pusę, padalyti iš dvylikos mėnesių ir parašyti, kad tai yra dviejų žmonių mėnesinis atlyginimas. Ataskaitoje pateikiama bendra per metus išmokėta suma. Nemaža jos dalis atiteko buvusiems įmonės vadovams", – aiškino S.Baltuška.

Iki birželio 22 d. įmonei vadovavo Darius Masionis, paskui – A.Koryzna, o vyriausiasis finansininkas iki gegužės vidurio buvo Sigitas Baranauskas, vėliau – T.Didikienė.

Pinigų gavo ne visi

Dar solidesnė suma – beveik milijonas (945,5 tūkst.) litų – pernai išmokėtas "Lietuvos energijos" valdybos nariams.

2009 m. spalio 23-iąją paskirtoje naujoje įmonės valdyboje dirba jos pirmininkas energetikos viceministras Henrikas Bernatavičius, Energetikos ministerijos Energijos išteklių, elektros ir šilumos skyriaus vedėjas Vytautas Vazalinskas, "Lietuvos energijos" generalinis direktorius A.Koryzna, Rytų skirstomųjų tinklų vadovas Arvydas Tarasevičius ir Visagino atominės elektrinės generalinis direktorius Šarūnas Vasiliauskas.

Tiesa, valstybės pareigūnai negali gauti atlyginimo už darbą jos valdomose įmonėse. Energetikos ministro patarėjas viešiesiems ryšiams Kęstutis Jauniškis ir "Lietuvos energijos" Komunikacijos skyriaus vadovas S.Baltuška patvirtino, kad H.Bernatavičius, V.Vazalinskas, A.Tarasevičius ir Š.Vasiliauskas jokio atlygio už darbą valdyboje negavo.

Atlyginimai – paslaptis

Taigi kyla klausimas, kam atiteko įmonės valdybai skirtas beveik milijonas litų? Atrodo, kad nemažą šios sumos dalį galėjo susižerti "Lietuvos energijos" generalinis direktorius A.Koryzna ir buvęs įmonės vadovas D.Masionis.

Tačiau "Lietuvos energija" konkrečių skaičių neatskleidžia dangstydamasi konfidencialumo sutartimis. Esą bendrovę dar valdo jau kurį laiką nekvėpuojanti akcinė bendrovė "Leo LT", o tokių įmonių (akcinių bendrovių ir uždarųjų akcinių bendrovių) darbo sutartyse dažniausiai būna nuostata neatskleisti atlyginimo dydžio ir kitos finansinės informacijos apie bendrovę.

"Formaliai "Lietuvos energiją" dar valdo "Leo LT", kuri yra akcinė bendrovė. Taigi mus saisto konfidencialumo sutartys. Nėra taip, kad kažkas kažką slepia. Bet vadovui net šio klausimo negalėsiu užduoti. Jis išvykęs. Kai grįš, pasiteirausiu, kokią informaciją galime atskleisti", – išsisukinėjo "Lietuvos energijos" atstovas.

"Lietuvos energijos" grynasis pelnas pernai smuko 38 proc., iki 28,994 mln. litų (2008 m. – 44,911 mln. litų), o jos EBITDA siekė 284,83 mln. litų – 30,8 proc. daugiau (217,8 mln. litų).

"Lietuvos energijos" akcijos kotiruojamos NASDAQ OMX Vilniaus biržos papildomajame prekybos sąraše.

Ne pirmas kartas

Ažiotažas dėl per didelių atlyginimų ir išeitinių kompensacijų pernai buvo kilęs ir bendrovėje "Leo LT".

Pernai kovą atsistatydinęs "Leo LT" valdybos pirmininkas Gintautas Mažeika turėjo gauti 240 tūkst. litų išeitinę kompensaciją, tačiau jos atsisakė. Iš šių pareigų mažiau nei po pusmečio pasitraukus pirmajam įmonės vadovui Rymantui Juozaičiui, niekam, net pagrindinei bendrovės akcininkei valstybei, nekilo klausimas, kodėl už penkis mėnesius darbo R.Juozaičiui reikia sumokėti šešių mėnesių atlyginimų dydžio išeitinę kompensaciją. Nors jis bendrovę paliko savo noru.

Atsistatydinus G.Mažeikai buvo sumažinti "Leo LT" vadovų atlyginimai. Energetikos ministras Arvydas Sekmokas ir premjeras Andrius Kubilius buvo pareiškę, kad maždaug 35 tūkst. litų per mėnesį alga nėra protinga suma, ypač tokiu sunkiu valstybei metu. Vėliau buvo peržiūrėti ir "Leo LT" antrinių bendrovių – VST, Rytų skirstomųjų tinklų ir "Lietuvos energijos" – vadovų ir valdybų narių atlyginimai, išeitinės kompensacijos.


Šiame straipsnyje: Lietuvos energijamilijonai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių