Milijardų vertas klausimas: kaip susigaudyti 2010 m. ES biudžete?

123 mlrd. eurų siekiantis 2010-ųjų ES biudžetas atrodo tolimas ir nepasiekiamas. Kam bus paskirstyta ši pasakiškai didelė suma?

Europos parlamento interneto svetainėje skelbiama, kad šios lėšos bus skiriamos ekonomikos aktyvinimo, darbo vietų kūrimo ir konkurencingumo didinimo priemonės, taip pat lėšos sanglaudos didinimui ir kaimo rėmimui.

Nepamiršta skirti lėšų užsienio politikai ir už ES ribų teikiamai paramai finansuoti. Pažvelkime į tai, kaip formuojamas ES iždas, iš kur gaunamos ir kur nukeliauja europinės lėšos.

2010 m. ES biudžete įsipareigojimų asignavimams (įsipareigojimams, kuriuos ES gali prisiimti) numatytas 141 mlrd. eurų, mokėjimų asignavimams  (išlaidoms) – 123 mlrd. eurų. Svarbiausias iššūkis formuojant 2010-ųjų biudžetą buvo rasti papildomų 2,4 mlrd. eurų. ekonomikos gaivinimo planui.

3,6 proc. lyginant su 2009-aisiais pasistiebęs biudžetas – paskutinįkart remiantis Nicos sutartimi suformuotas „eurobiudžetas“. Vėlesniems biudžetams bus taikoma Lisabonos sutartis, kuri sulygina Parlamento ir Tarybos sprendžiamąją galią visose biudžeto srityse ir numato teisiškai įpareigojančią ilgalaikę finansų perspektyvą, t.y. daugiametį biudžetą.

ES valstybės vis daugiau ir daugiau funkcijų perleidžia ES kompetencijai. Nors daugelis mano, kad ES administracinis aparatas suryja didžiąją dalį europinių lėšų, administracinės išlaidos tesiekia 6,4 procento.

Iš pirmo žvilgsnio Europos Sąjungos biudžetui skiriamos sumos atrodo įspūdingai, tačiau mokėjimai sudaro tik 1,04  proc. bendrų visų 27 ES šalių nacionalinių pajamų. Kiekvieno piliečio indėlis į jį –  maždaug 67 eurocentai per dieną.

Kuo ES biudžetas skiriasi nuo nacionalinių biudžetų?

Priešingai nei nacionaliniuose biudžetuose, ES neleidžiama turėti biudžeto deficito – visas išlaidas turi padengti įplaukos – vadinamieji nuosavi ištekliai, remiantis sistema, dėl kurios susitaria visos ES narės ir pritaria jų parlamentai.


Šiame straipsnyje: ESeuras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių