Metų pabaigoje lėčiau augo įmonių įsisenėjusios skolos

Praėjusių metų gruodį įmonių įsisenėjusios skolos buvo mažesnės nei 12 mėnesių vidurkis - skolų portfelis padidėjo 140 mln. litų, kuomet vidutiniškai 2009-aisiais kas mėnesį augdavo po 180 mln. litų. Gruodį verslas iš viso turėjo 3 mlrd. litų įsisenėjusių skolų.

Tai rodo kreditų biuro „Creditinfo“ duomenys.

Taip pat praėjusių metų paskutinį mėnesį įmonės padengė virš 153 mln. litų, tai rekordinis skaičius, palyginus su praėjusių 12 mėnesių vidutiniškai padengiama suma, kuri siekė 100 mln. litų.

„Įmonių, nepajėgiančių vykdyti finansinių įsipareigojimų, skaičius gruodį buvo vienas žemiausių  ir mažesnis nei praėjusių metų vidurkis. Jei vidutiniškai kiekvieną mėnesį skolininkų gretos pasipildydavo 12 proc., tai baigiantis metams šis rodiklis tesiekė 5 proc. Be to, gruodį užfiksuotas ir didžiausias per praėjusius metus išregistruotų įmonių turto areštų skaičius“, - pranešime spaudai cituojama kreditų biuro „Creditinfo“ kredito rizikos vadovė Alina Buemann.

Pasak A.Buemann, paskutinis metų mėnuo įprastai išsiskiria tuo, kad įmonės stengiasi padengti kuo daugiau įsisenėjusių skolų, ypač aktyvus šiuo atžvilgiu buvo tarpšventinis periodas.

„Creditinfo“ duomenimis, praėjusių metų  gruodį sparčiausiai įmonių įsisenėjusios skolos augo komunalinių paslaugų bendrovėms. Nežymiai didėjo finansų įstaigoms, telekomunikacijų bendrovėms, o kitiems ekonomikoms sektoriams - mažėjo.

Rizikingiausiais sektoriais, kuriems per artimiausius 12 mėnesių prognozuojama aukšta tikimybė nevykdyti įsipareigojimų, ir toliau išlieka pramonė, prekyba, statyba, transportas ir viešbučiai bei restoranai. Į žemos rizikos grupę patenka žemės ūkio, energetikos, telekomunikacijų ir įvairių paslaugų srityse veiklą vykdančios įmonės.

Gruodį daugiausiai įsisenėjusių skolų buvo tarp rizikingų sektorių - statybos, nekilnojamo turto, prekybos, transporto ir pramonės - įmonių, o mažiausiai - tarp finansinio tarpininkavimo, draudimo, telekomunikacijų, žemės ūkio bei energetikos ir komunalinių ūkių bendrovių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių