Mėsos perdirbėjai trūkumą kompensuoja įvežtine žaliava

Nemaža dalis Lietuvoje užaugintų gyvų kiaulių, galvijų yra eksportuojama, tuo tarpu Lietuvos mėsos perdirbėjai trūkumą kompensuoja įvežtine žaliava. Lietuvoje veikiančios 75 gyvulių skerdyklos šiemet paskerdė beveik ketvirtadaliu mažiau kiaulių, galvijų beveik penktadaliu mažiau nei pernai per tą patį laikotarpį.

Lietuviška kiauliena rinkoje sudaro 44 procentus, tuo tarpu įvežtinė kiauliena - 56 procentus. Įvežtinė paukštiena sudaro 27 proc., jautiena 9 proc. Beveik visą kiekį šviežios mėsos įveža mėsos perdirbimo įmonės, kurios ją naudoja gaminių ir pusgaminių gamybai, dalį tiekia mažmeninei prekybai. Pozicija, kurios šiandien laikosi gamybininkai yra daugiau nei keista, kaip liaudiškoje patarlėje „Patys muša, patys rėkia".

Šviežios mėsos įvežimas

Per dešimt metų mėnesių į Lietuvą įvežta beveik 102 tūkst. tonų mėsos ir mėsos gaminių, tai 25  proc. daugiau negu per praėjusių metų tą patį laikotarpį. Valstybinės maisto kontrolės duomenimis, pagal mėsos rūšis daugiausia įvežama šviežios kiaulienos, kuri sudaro 56 proc. nuo viso įvežamo mėsos ir mėsos gaminių kiekio. Įvežamos kiaulienos kiekis lyginant su 2007 metais išaugo dvigubai. Daugiausiai kiaulienos spalį įvežta iš Lenkijos ir Vokietijos.

Antroje vietoje pagal įvežimą yra šviežia paukštiena, kuri sudaro 18 proc. nuo viso įvežamo šviežios mėsos ir mėsos gaminių kiekio. Paukštiena į Lietuva vežama iš daugiau nei 10 ES šalių, daugiausiai paukštienos įvežama iš Lenkijos, Olandijos, Danijos, Anglijos, Vokietijos, Prancūzijos. Nedidelės paukštienos siuntos buvo įvežtos ir iš Vengrijos, Airijos, Suomijos, Italijos, Austrijos.

Mėsos gaminių įvežimas

Lyginant  2008 metų ir 2007 metų tą patį laikotarpį 4 proc. išaugo ir įvežamas mėsos gaminių kiekis. Mėsos gaminius gaminančios ir šioje veikloje besispecializuojančios įmonės įveža didžiausią dalį visų mėsos gaminių. Fiziniai asmenys ar individualios įmonės per mėnesį vidutiniškai įveža nuo 100 iki 500 kg mėsos gaminių, tai sudaro apie 1,5 proc. (20-30 tonų) nuo viso įvežamo mėsos gaminių kiekio.

Vien spalio mėnesį septynios įmonės įvežė 81 proc. nuo visų įvežamų mėsos gaminių kiekio. Per šį laikotarpį daugiausiai įvežė „Klaipėdos maisto mėsos produktai", bendrovės „Soltera", „Elkona", „Klaipėdos mėsinė", „Sorina", „Gvilė", „Baltic food service".

Daugiausiai mėsos gaminių įvežama iš Lenkijos ir Estijos. Spalį iš Lenkijos įvežti 55 proc., Estijos - 30 proc., iš Vokietijos - 7 proc., Latvijos - 7 proc. mėsos gaminių, likusią dalį sudarę gaminiai iš Danijos, Švedijos, D.Britanijos. 


Šiame straipsnyje: mėsaimportas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių