Medus su išskirtinės kokybės ženklu

Prekybos centrų lentynose ir ūkininkų turgeliuose jau galima rasti ne tik ekologiškų maisto produktų, bet ir produktų su ženklu „Kokybė“. Taip ženklinami išskirtinės kokybės produktai.  Užsiimantys sertifikuota išskirtinės kokybės žemės ūkio produktų gamyba ir perdirbimu gali gauti paramą ir pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programą.

Gera kokybė garantuojama

Pasak Žemės ūkio ministerijos Išteklių ir kokybės politikos departamento direktoriaus Sauliaus Jasiaus, išskirtinės kokybės produktai yra natūralūs, pagaminti tausojant aplinką. „Šalies rinkoje pirkėjui pateikiami pigesni už vietinius maisto produktai iš Kinijos, Ukrainos, Lenkijos dažnai klaidina vartotoją, norintį įsigyti geresnės kokybės produktų. Dabar juos nesunku rasti tarp daugybės kitų, nes jie paženklinti specialiu ženklu „Kokybė”, – teigia departamento direktorius.

Šie produktai gaminami ir sertifikuojami vadovaujantis Išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktų pripažinimo taisyklėmis.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vedėjo pavaduotojas Gintautas Čereška sako, kad išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktai kokybe pranoksta Europos Sąjungos ir nacionalinių teisės aktų nustatytus įprastus saugos, gyvūnų ir augalų sveikatos, gyvūnų gerovės ar aplinkosaugos reikalavimus.

Mat jų gamintojai, laikydamiesi minėtų taisyklių, taiko ekstensyvius auginimo, gamybos bei natūralumą, maistingumą išsaugančius perdirbimo būdus, dėl ko produktai turi išskirtinį skonį, kvapą, išvaizdą ir konsistenciją. Produktai turi daugiau natūralios ląstelienos, mineralų, vitaminų bei kitų biologiškai vertingų medžiagų ir mažiau riebalų, sočiųjų riebalinių rūgščių, druskos, cukraus. Vartotojus šie produktai pasiekia šviežesni, nes pateikiami per trumpesnį nei įprasta tos kategorijos produktams laikotarpį.

Bitininkas gali didžiuotis

Kauno rajono Raudondvario seniūnijoje bitininkaujantis Gražvydas Rakauskas kiekvieną penktadienį prie Kauno „Akropolio“ esančiame turgelyje pardavinėja medų. Išskirtinės kokybės produkto sertifikatą, suteikiantį teisę ženklinti indelius su medumi „Kokybės“ ženklu, gavo praėjusiais metais.

„Iš pradžių žmonės stebėjosi, matydami Lietuvos maisto rinkoje naują produktų ženklinimą, – pasakoja bitininkas. – Todėl teko daugiau kalbėti apie jo paskirtį negu apie savo medų. Kartais net atrodydavo, kad tyčia klausinėja ir neperka. Tačiau kai vieną penktadienį nenuvažiavau į turgelį, kitą kartą atėję žmonės sakė, kad laukė manęs visą savaitę, nes nori įsigyti tik „Kokybės“ ženklu paženklinto medaus.“

Gražvydui Rakauskui suteiktas sertifikatas galioja iki 2013 metų rudens, tačiau su sąlyga, kad kontrolės vykdymo sutartis nebus pertraukta ir kad ūkio subjekto veikla nenusižengs Išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktų pripažinimo taisyklėms, specifikacijų ir sertifikato reikalavimams. Šitai kontroliuoja sertifikatą suteikusi VšĮ „Ekoagros“, ir bitininkui jau teko su tuo susidurti.  

Daugiau kaip ketvirtį amžiaus bitininkaujantis Gražvydas Rakauskas pasakoja, kad laiko bityną skirtingose vietose ir senu papratimu norėjęs iš vienos vietos avilius perkelti į kitą. Tačiau VšĮ „Ekoagros“ specialistai sudraudė, nes negalima keisti išskirtinės kokybės medaus surinkimo natūralios aplinkos, kuri anksčiau buvo įvertinta. Be to, medus turi būti renkamas laikantis nustatyto atstumo iki taršos šaltinių.

Medingųjų augalų pasėliai tręštini tik jų visavertei vegetacijai būtinu minimaliu trąšų kiekiu, apskaičiuotu pagal dirvos tyrimo rezultatus ir maisto medžiagų balansą. Būtina laikytis ir pesticidų, veterinarinių vaistų naudojimo kiekio, dažnumo ir laiko apribojimų. Reikalavimų daug, tačiau bitininkas gali didžiuotis, teikdamas žmonėms pripažintą išskirtiniu medų. Tuo labiau, kad išlaidos papildomiems reikalavimams vykdyti kompensuojamos.

Išteklių paramai teikti netrūksta

Fiziniai ir juridiniai asmenys, užsiimantys sertifikuota išskirtinės kokybės žemės ūkio produktų gamyba ir perdirbimu, gauna paramą pagal Lietuvos kaimo plėtros  2007-2013 metų programos priemonę „Dalyvavimas maisto kokybės schemose“. Didžiausia paramos suma vienai žemės ūkio valdai – 10 358 litų (3000 eurų) per metus. Kompensuojama iki 100 proc. tinkamų finansuoti išlaidų. Parama teikiama penkerius metus.

Kaip sako Žemės ūkio ministerijos Išteklių ir kokybės politikos departamento Kokybės skyriaus vedėja Angelė Liubeckienė, 2010 metais paraiškas dėl paramos skyrimo pateikė 25 bitininkai, iš jų 23 pateikė mokėjimo prašymus dėl patirtų 77,085 tūkst. litų išlaidų kompensavimo. Per 2011 metus pateikti 7 mokėjimo prašymai.

Pagal pateiktus mokėjimo prašymus 2010 metais trims bitininkams išmokėta 12, 068 tūkst. litų, o 2011 metais 13 bitininkų išmokėta 49,443 tūkst. litų. 2011 pradžioje iš  viso buvo 32 sertifikuoti išskirtinės kokybės produktų gamintojai: 26 bitininkai, vienas sodininkas, du uogų ir trys daržovių augintojai. Iš viso paramai pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemonę „Dalyvavimas maisto kokybės schemose“ numatyta išleisti apie 3 mln. eurų. Taigi finansinių išteklių paramai teikti yra tikrai nemažai ir išskirtinių produktų gamintojai raginami ja pasinaudoti.


Šiame straipsnyje: KPF naujienos

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių