Medienos pramonė „Jūrės medis“ įveikė norvegų medinių tiltų lyderį

Medienos konstrukcijų įmonė "Jūrės medis" sudrumstė ramius Norvegijos medienos verslo vandenis ir privertė linksniuoti Lietuvos vardą.

Bendrovė atsirieks dalį medinių tiltų gamybos konkurso pyrago, be užsakymo lieka vietos gamintojas, iki šiol nuolat laimėdavęs tokius konkursus, penktadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

Norvegijos žiniasklaidoje nurodoma, kad užsakymo vertė - 20 mln. Norvegijos kronų - apie 8,7 mln. litų, tačiau šis konkursas didelio atgarsio susilaukė vien dėl to, kad jame lietuviai, kurie tieks produkciją tiltus tiesiančiam rangovui, nurungė "Moelven", kuri, anot "Jūrės medžio" vykdomojo direktoriaus Donato Veinšreiderio, nuolat laimėdavo konkursuose.

"Norvegijos rinka uždaroka, tad ta bendrovė, kuri yra pagrindinė gamintoja, yra lyg monopolistė. Kiek kelių ministerija skelbdavo konkursų, o jų buvo ne vienas, nes jie medinius tiltus mėgsta ir juos tiesia, praktiškai tik ta bendrovė ir gamindavo. Šis konkursas pirmas toks akibrokštas, kai įsiterpė užsieniečiai", - sakė įmonės vadovas.

Abejones dėl kokybės lietuviams pavyko paneigti ne tik sulaukus norvegų delegacijų, kurie savo akimis galėjo įsitikinti bendrovės technologijų lygiu - prieš porą metų bendrovė įgyvendino daugiau nei 40 mln. litų vertės modernizavimo projektą, bet ir įvykdžius dalį užsakymo - pirmasis tiltas jau iškeliavo į Norvegiją, o užsakovai liko patenkinti lietuvių darbu.

Dar vienas Norvegiją turėtų pasiekti iki metų pabaigos, o likę - kitąmet. D.Veinšreideris tikslios viso užsakymo sumos įvardinti negalėjo, nes konkurse pateikė kubinio metro kainą, o kol kas visi projektai iki galo nesuderinti, tad ir visa vertė nėra tiksliai aiški.

Į įvairias rinkas produkciją eksportuojančios "Jūrės medžio" vadovas sako, kad Norvegija įmonei visuomet buvo svarbi, tačiau ne kiekio, o pelningumo atžvilgiu, tačiau iki šiol ten daugiau parduodavo standartinius gaminius - sijas.

"Šių metų pradžioje su partneriu Norvegijoje pradėjome daugiau domėtis projektais ir ieškodami - radome. Šis užsakymas - valstybinis, tad nėra sudėtinga rasti", - sako jis.


Šiame straipsnyje: medienaJūrės medis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių