Mažins išlaidas, kad sumažintų biudžeto deficitą

Nepaisant prastėjančių ekonominių prognozių, Vyriausybė nekeičia savo nusistatymo kitąmet beveik dvigubai sumažinti biudžeto deficitą.

Pirmadienį Vyriausybės pasitarime buvo svarstytas 2012 metų biudžeto projektas. Bet ministrams dar nebuvo pateiktas jo galutinis variantas. Po pasitarimo nepaviešinti ir numatomi kitų metų biudžetiniai rodikliai. Vyriausybė tik aptarė svarbiausias biudžeto gaires.

Bene didžiausias dėmesys skirtas tam, kaip „suspausti“ valdžios sektoriaus deficitą iki 2,8 procento bendrojo vidaus produkto (BVP), kai šiemet jis planuojamas 5,3 proc. Siekdama tokio drastiško sumažinimo, Vyriausybė turi apsispręsti, iš kur kitąmet gauti papildomą maždaug milijardą litų.

Tarp numatomų priemonių – didinami pelningumo planai valstybinėms įmonėms, aktyvesnė prekyba valstybine žeme, be to, visi asignavimų valdytojai įspėti, kad reikia 2 proc. sumažinti savo išlaidas.

„Pradėjome detaliai svarstyti biudžeto reikalus. Metai nebus paprasti. Jeigu šiemet pirmajame pusmetyje turėjome daugiau šviesaus optimizmo dėl ekonomikos perspektyvų 2012-aisiais, tai dėl pastaruoju metu ryškėjančios sudėtingos tarptautinės ekonominės ir finansinės padėties žvilgsnis į kitus metus yra labiau realistinis“, - po beveik tris valandas trukusio pasitarimo žurnalistams sakė premjeras Andrius Kubilius.

Vis dėlto, jis pabrėžė, kad nepaisant tarptautinių ekonominių iššūkių Lietuvos valdžia tebekelia sau ambicingą tikslą užtikrinti šalies finansų sistemos stabilumą. „Matome visas galimybes pasiekti mūsų ne kartą deklaruotą 2,8 proc. BVP biudžeto deficitą. Sudėjus visus įmanomus pajamų šaltinius tai įmanoma padaryti“, - teigė Vyriausybės vadovas.

Jis patvirtino, kad siekiant deficito mažinimo asignavimų valdytojai kitąmet turės išsitekti su 2 proc. mažesniais biudžetais. Kiekviena ministerija ir žinyba per kelias artimiausias dienas dar turės pažiūrėti, kur galėtų „pasispausti“, mažindama savo išlaidas. 
Šis asignavimų mažinimas, pasak premjero, duos apie 300 milijonų litų taupymo efektą.

Anot finansų ministrės Ingridos Šimonytės, Vyriausybės pasitarime pirmadienį diskutuota, kaip pasiekti dar 700 mln. litų taupymo. „Tikimės jų iš nemokestinių priemonių – didesnių dividendų iš valstybinių įmonių, taip pat iš valstybinės žemės pardavimo bei kitų šaltinių“, - sakė ji.

Finansų ministerijos vadovė pabrėžė, kad iki šiol valstybinės įmonės pateikė pernelyg pesimistinius kitų metų pelningumo planus. „Įmones kuruojančios ministerijos mums buvo pranešusios, kad bendras pelnas bus tik 70 mln. litų. Bet planas bus tikrai šimtais milijonų litų didesnis“, - pastebėjo ji.

Tai reiškia, kad Vyriausybė tikisi kitąmet valstybines įmones priversti į biudžetą atnešti ne keletą dešimčių, bet keletą šimtų milijonų litų.

Formalų sprendimą dėl pritarimo kitų metų svarbiausiam finansiniam dokumentui ministrai žada priimti šį trečiadienį savo posėdyje. Tačiau gali būti, kad užtrukus diskusijoms Vyriausybė bus priversta ketvirtadienį, penktadienį, galbūt netgi savaitgalį rengti neeilinius posėdžius specialiai biudžetui patvirtinti.

Mat jau kitą pirmadienį, spalio 17-ąją, kitų metų biudžeto projektas turi pasiekti Seimą. 
Vyriausybės pasitarime pirmadienį svarstyti klausimai dėl kitų metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo, Valstybinio socialinio draudimo fondo („Sodros“) biudžeto bei Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto rodiklių. Valdžios sektoriaus deficitas apima visų šių biudžetų deficitų sumą.

Turint galvoje kitąmet numatomą BVP augimą 2-3 procentais, bendras viešojo sektoriaus deficitas 2012-aisiais neturėtų viršyti maždaug 2,6-2,7 mlrd. litų.
„Sodros“ biudžeto deficitas kitąmet turėtų būti apie 2,1 mlrd. litų. Planuojama, kad socialinio draudimo pajamos kitąmet lyginant su šiais metais ūgtels maždaug 7 proc. ir sudarys 11,897 mlrd. litų. „Sodros“ išlaidos kitąmet gali siekti apie 14 mlrd. litų.
Sveikatos draudimo fondo biudžetas turėtų būti subalansuotas.

Valstybės biudžeto deficitas kitais metais gali siekti apie 500-600 mln. litų.
Balansuojant biudžetus, pasak premjero, nebus įvedami nauji mokesčiai ar didinami esami. Valdžia taip pat tvirtina, kad nuo kitų metų pradžios turėtų būti į prieškrizinį lygį grąžintos pensijos.

Tebesitęsia diskusijos dėl minimalios mėnesio algos (MMA) padidinimo. Vyriausybė siūlo ją didinti tik nuo kitų metų liepos ir tik nuo 800 iki 850 litų, bet profesinės sąjungos reikalauja MMA didinti kur kas sparčiau – nuo Naujųjų metų iki 900, nuo liepos – iki 1000 litų.


Šiame straipsnyje: biudžetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

PAKLODĖ

PAKLODĖ portretas
Nu i kiek tą nusdriskusią paklodę draskysit viens nuo kito a kol paskutinis verslininkas ir darbininkai paliks LT?

alex

alex portretas
O kaip su socialine parama, ar ji numatyta didesnė?

O

O portretas
vėl ateinančią sudėtingą tarptautinę ekonominę ir finansinę padėtį 2012 metais vyriausybė galėtų pasilengvinti susirinkdama šunų registracijos ir laikymo mokestį iš šunų laikytojų,kurie daugiabučius namus pavertė šunų būdomis.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių