Mažiausia produkcijos paklausa - statybos sektoriuje

Rugpjūčio mėnesio pramonės įmonių apklausos rezultatai parodė, kad vadovai savo įmonių veiklą vertino panašiai kaip ir ankstesniais mėnesiais. Beveik trečdalis (30 proc.) įmonių vadovų gaminamos produkcijos paklausą vertino kaip per mažą, o 7 procentai sakė, kad paklausa per didelė. Blogiausiai gaminamos produkcijos paklausą vertino statybinių ir tekstilės gaminių gamybos įmonės.

Statistikos departamentas praneša, kad ekonominių vertinimų rodiklis rugpjūtį, palyginti su liepa, sumažėjo 1 procentiniu punktu ir sudarė minus 4 procentus. Pramonės pasitikėjimo rodiklis nepasikeitė. Mažmeninės prekybos pasitikėjimo rodiklis sumažėjo 2, statybos - 13, vartotojų - 3 procentiniais punktais. Paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodiklis padidėjo 2 procentiniais punktais.

Palyginti su 2007 metų rugpjūčio mėnesiu, ekonominių vertinimų rodiklis sumažėjo 20 procentinių punktų. Statybos pasitikėjimo rodiklis sumažėjo 39, mažmeninės prekybos - 14, vartotojų - 32, pramonės - 16, paslaugų sektoriaus - 15 procentinių punktų.

Per pastaruosius mėnesius šiek tiek didėjo produkcijos gamyba: rugpjūčio mėn. 26 procentai įmonių teigė, kad gamyba padidėjo, 56 procentai - kad nepasikeitė. Artimiausiais mėnesiais pramonės įmonės numato panašų gamybos didėjimą kaip ir praėjusiais mėnesiais: gamybą didėsiant numato 29 procentai apklaustųjų, mažėsiant - 21 procentas. Labiausiai gamybos didėjimo tikisi metalo gaminių ir baldų gamybos įmonės.

Pasak įmonių vadovų, kaip ir ankstesniais mėnesiais, pramonės įmonių produkcijos gamybą riboja nepakankama paklausa ir kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas. Tačiau beveik ketvirtadalis įmonių teigė, kad gamybinei veiklai netrukdo niekas.

Daugumos įmonių vadovų teigimu, svarbiausi statybos veiklą ribojantys veiksniai šiuo metu yra paklausa (nurodė 51 proc. įmonių), finansiniai sunkumai ir kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas. Tačiau 24 procentai įmonių teigė, kad jų veiklai netrukdo niekas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių