Mažesnio PVM viešbučiai gali sulaukti nuleidę kainas ir įdarbinę žmonių

Apgyvendinimo paslaugų teikimas Lietuvoje gali būti laikomas paslaugų eksportu ir sulaukti gerokai mažesnio pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifo.

Nors oficialaus sprendimo nėra, tačiau politikai užsimena, kad tai gali būti padaryta nuo kitų metų, tiesa, mainais už mažesnį mokestį viešbučiai turėtų sumažinti kainas ir sukurti naujų darbo vietų, penktadienį tvirtina delfi.lt.

"Mes svarstome galimybę viešbučiams nustatyti mažesnį tarifą pripažinus, kad tai yra paslaugų eksportas. Tai šiuo atveju nebūtų kažkokia išlyga mūsų tvirtoje pozicijoje, kad lengvatinių PVM iš esmės turėtų nebūti. Turint omenyje, kad 70-80 proc. jų gyventojų sudaro iš užsienio atvykę žmonės, kurie už paslaugą sumoka ten uždirbtais pinigais, tai yra paslaugų eksportas dideliu mastu", - sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos Seime seniūnas Jurgis Razma.

Prekių eksportuotojai PVM Lietuvoje neturi mokėti.

Tai, ar šis siūlymas bus teikiamas kartu su kitų metų biudžetu, anot jo, priklausys ir nuo šalies finansų būklės.

Finansų ministerija tvirtina, kad šiuo metu diskusijos tęsiamos, o visi mokestiniai klausimai bus svarstomi rengiant kitų metų biudžetą.

Svarstomas tarifas gali būti 9 proc. arba 11 proc.

Tuo tarpu susisiekimo ministras ir Lietuvos liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis tokiam pasiūlymui nepritaria.

Dabar Lietuvoje viešbučiams taikomas įprastas 21 proc. PVM tarifas, dar 2008 metais jis buvo 5 proc. Dabartinė Vyriausybė tik atėjusi į valdžią panaikino daugelį iki tol egzistavusių PVM lengvatų.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija iškart po tarifo padidinimo prašė jį sumažinti dėl esą sunkios viešbučių finansinės situacijos, mat tada pakilo ne tik mokesčiai, bet ir krizė sumažino klientų srautą.

Asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė sako, kad sumažinus PVM, viešbučiai įsipareigotų sumažinti kainas apie 10 proc. ir įdarbinti 1 tūkst. naujų darbuotojų, o tai biudžetui leistų uždirbti apie 7 mln. litų mokesčių.


Šiame straipsnyje: viešbučiaiPVM

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių