„Maximos“ apyvarta šiemet sumažėjo 15 proc., iki 1 mlrd. litų

Didžiausio Lietuvos mažmeninės prekybos tinklo "Maxima LT" apyvarta šiemet pirmąjį ketvirtį, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, sumažėjo 15,4 proc. iki 1 mlrd. litų be pridėtinės vertės mokesčio.

Didžiausias bendrovės pardavimų kritimas užfiksuotas šių metų vasarį - palyginti su pernai vasariu, jie sumažėjo 18,2 proc., mažiausias - kovą, kai palyginti su pernai kovu jie smuko 11,9 proc., pranešė įmonė.

"Galbūt jau pasiekėme "dugną", bet grėsmė ateinantį rudenį sulaukti naujos kritimo bangos vis dar išlieka", - pranešime sakė "Maxima LT" generalinis direktorius Gintaras Jasinskas.

Anot jo, mažmeninės prekybos apimčių mažėjimas buvo prognozuotas, o pirmąjį šių metų ketvirtį jo tempai lėtėjo: "Tai leidžia manyti, kad dabartinė situacija mažmeninėje rinkoje stabilizuojasi".

Pasak jo, pirkėjų krepšelis pamažu nusistovi - šiemet vidutinės pirkėjų mėnesio išlaidos išliko tokios pat kaip ir praėjusių metų rudenį. Palyginti su 2009-ųjų pirmuoju ketvirčiu, jos buvo 13 proc. mažesnės.

"Nors žmonės ir toliau aktyviai taupo, jų išlaidos drastiškai nebesvyruoja, o kai kurių produktų žmonės perka šiek tiek daugiau nei iki šiol", - sakė G.Jasinskas.

Jo teigimu, tolesnį mažmeninės rinkos kritimą gali lemti vis dar aukštas nedarbo lygis, padidintų mokesčių (PVM, akcizo) įtaka šešėlinės ekonomikos augimui, klestinti nelegali ir neapmokestinta prekyba.

"Vartojimo atsigavimo ir ekonomikos augimo artimiausiu metu tikėtis nereikėtų. Didžiausias pasiekimas būtų, jei situacija ir toliau išliktų stabili", - vertino "Maxima LT" vadovas.

Anot jo, "Maxima" prekybos tinklas šiemet nežada plėstis, didinti įmonėje dirbančių darbuotojų skaičiaus - ir toliau pagrindiniais bendrovės tikslais išlieka efektyvus sąnaudų valdymas.

"Maxima LT" apyvarta pernai, palyginti su 2008 metais, Lietuvoje sumažėjo 11,6 proc. iki 4,777 mlrd. litų (be PVM).

Lietuvos verslininkams priklausanti "Maxima grupė" valdo mažmeninės prekybos tinklus Baltijos šalyse ir Bulgarijoje, iš viso 426 prekybos centrus: Lietuvoje - 217, Latvijoje - 127, Estijoje - 52, Bulgarijoje - 30. Grupėje dirba daugiau nei 25,5 tūkst. darbuotojų.

"Maxima grupės" vienintelė akcininkė yra Lietuvos verslininkams priklausanti bendrovė "Vilniaus prekyba".


Šiame straipsnyje: Maximaapyvarta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių