Masinei saulės elektrinių plėtrai - apynasris

Penktadienį turėtų būti galutinai įtvirtintas apynasris saulės energetikos plėtrai: nors teoriškai lieka galimybė statytis mažas saulės elektrines, atsinaujinančios energetikos atstovai sako, kad realių galimybių tam nebelieka.

Kaip rašoma portale Delfi, Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) vasario 22 d. svarstys kaip keisis metodika, pagal kurią skaičiuojami elektros tarifai saulės, vėjo ir kitai atsinaujinančiai energetikai.

Esminiai pakeitimai metodikoje yra keli: VKEKK galės paskaičiuoti elektros supirkimo tarifus atsinaujinančios energetikos atstovams ne kartą per metus, o iki keturių kartų per metus, mažosios elektrinės bus ne iki 30 kilovatų (kW), kaip dabar, o iki 10 kW, nebeliks ir galimybės gauti tarifą 12-ai metų, o elektrinę statyti palaukus metus ar dvejus, kol įranga atpigs. Pagal pataisytą Atsinaujinančių išteklių energetikos (AIE) įstatymą, tarifą gamintojai gaus ne kai turės leidimą plėtrai, o kai jau bus pasistatę elektrinę ir turės leidimą gamybai.

Dar vienas svarbus pakeitimas metodikoje – tarifai saulės energetikai bus skaičiuojami vertinant didesnį jėgainių efektyvumą, o tai reiškia, kad naujoms elektrinėms bus keliami didesni reikalavimai ir siūlomi mažesni tarifai, rašo Delfi.

Lietuvos atsinaujinančios energijos gamintojų asociacijos prezidentas Ruslanas Sklepovičius sako, kad nors mažesnių galingumų jėgainės yra įteisintos, jų plėtra sustos.

Pasak R. Sklepovičiaus, asociacija siūlė Lietuvoje taikyti danišką modelį, kai savo poreikiams pasistatę saulės elektrinę gyventojai metų pabaigoje būtų įvertinami: jei per metus jie suvartojo iš tinklo tiek elektros, kiek patys į jį patiekė, už elektrą nieko nemokama, jei suvartojo daugiau – jie susimoka, jei pateikė daugiau – perteklius yra nuperkamas už rinkos kainą.

„Tačiau tai taip pat nėra realizuota, nors iš įstatymo aiškinamojo rašto viskas atrodo ne taip jau ir blogai: siūloma gaminti elektrą tik savo poreikiams, atsisakoma brangaus skatinimo, tačiau realiai galimybių tam nėra, nebent jūs turite nuolat elektrą naudojantį objektą, kuris yra nuolat šildomas arba vėsinamas“, - paaiškina R. Sklepovičius.

Portale Delfi taip pat pažymima, jog Energetikos ministerija mano, kad metodikos pakeitimai smulkiesiems elektros gamintojams bus naudingi.

„Pagal naujai priimtą AIE įstatymo pakeitimą, saulės elektrinėms iki 10 kW taikoma supaprastinta tvarka, t.y. nereikalingas leidimas plėtrai bei keliami mažesni reikalavimai išduodant leidimą gamybai. Saulės elektrinių galia sumažinta atsižvelgiant į vidutines vieno namų ūkio elektros energijos sąnaudas“, - sako energetikos ministro Jaroslavo Neverovičiaus atstove spaudai paskirta Daiva Rimašauskaitė.

Ji primena, kad visiems gamintojams, kuriems jau yra išduoti leidimai gamybai, niekas nesikeičia ir galioja 12 metų skatinimo laikotarpis pagal nustatytą skatinimo tarifą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
tegyvuoja monopolis! lietuvoje reiketu monopolizuoti viska, kas tik imanoma. Monopolis - jega!

vaida

vaida portretas
Saulės energetikos plėtra gresia branduolinės energetikos plėtrai, tai ir suskubo uždėti apynasrį, ot silpnuoliai net kinkos dreba.

vaidai

vaidai portretas
o tu nori apmoketi islaidas tu saules elektriniu??? elektra gi norejo pabranginti visiems, kad galetu supirkti po 1.4 Lt uz kWh.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių