Maistas Lietuvoje ketvirtadaliu pigesnis nei ES

Kaip rodo Europos Sąjungos (ES) statistikos agentūros „Eurostat“ tyrimas, maisto ir gėrimų kainos Lietuvoje 26 proc. žemesnės už ES vidurkį.

Skelbiama, kad maisto produktų kainos Latvijoje ir Estijoje atitinkamai 15 ir 20 proc. mažesnės nei vidutiniškai ES.

2009 metais Danijoje maisto ir nealkoholinių gėrimų kainos 2009 metais buvo aukščiausios visoje ES ir beveik 40 proc. viršijo bendrą vidurkį.

Airijoje, Suomijoje, Liuksemburge, Austrijoje, Belgijoje, Vokietijoje ir Prancūzijoje kainos 10–30 proc. viršijo ES vidurkį, Olandijoje, Ispanijoje, Didžiojoje Britanijoje, Slovėnijoje, Maltoje ir Portugalijoje šis vidurkis viršytas iki 10 proc.

Pasak statistikos, Latvijoje, Slovakijoje, Estijoje, Vengrijoje, Čekijoje bei Lietuvoje maisto kainos svyravo nuo 10 iki 30 proc. žemiau ES vidurkio. Tuo metu Bulgarijoje, Lenkijoje ir Rumunijoje maistas ir gėrimai kainuoja pigiausiai visoje ES – nuo 30 iki 40 proc. žemiau bendro 27 valstybių vidurkio.

Europos Sąjungos statistikos agentūra atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje kaip ir Vengrijoje (po 51 proc.), Bulgarijoje (46 proc.), Rumunijoje (47 proc.) tabako kainos 2009 metais buvo beveik 5 kartus žemesnės nei Airijoje, kurioje tabakas kainos iššoka 217 proc. virš bendro Sąjungos vidurkio.  

Alkoholis brangiausiai kainuoja Suomijoje ir Airijoje – 170 ir 167 proc. virš bendro ES vidurkio. Pigiausi alkoholiniai gėrimai Rumunijoje (70 proc.), Bulgarijoje (77 proc.) bei Vengrijoje ir Ispanijoje (po 84 proc.).


Šiame straipsnyje: maistasmaisto kainos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių