LVLKA: sukčiavimo atvejų sumažėjo 20 proc.

Lyginant 2009 ir 2010 metus, Lietuvoje nebeaugo kreditinių sukčiavimo atvejų, o tarp LVLKA narių sukčiavimo atvejų pasitaikė 20 proc. mažiau.

Lietuvos vartojimo lizingo ir kredito asociacijos (LVLKA) narės per 2010 metus užregistravo 20 proc. mažiau sukčiavimo atvejų nei 2009 metais. LVLKA vienija vartojimo lizingą ir kreditus teikiančias bendroves „Credit24“, „General Financing“ ir „Moment Credit“ kuriuos per praėjusius metus užfiksavo 204 atvejus, kuomet buvo neteisėtai paimta lizingo paslauga ar vartojimo kreditas. 2009 metais tokių atvejų buvo užregistruota 20 proc. daugiau - 243, rašoma pranešime.

„Atsakingo skolinimo principais paremtos griežtesnės kredito išdavimo taisyklės įgalina bendroves atidžiau ir atsakingiau vertinti vartotojų tapatybę bei kitus duomenis, įsiskolinimus ir mokumą. Tobulėjant asmens vertinimo procesams, vis mažiau pasitaiko ir sukčiavimo atvejų. Esu įsitikinęs, kad investuodamos į vertinimo procesus bendrovės apsidraudžia nuo sukčių ar bent jau didesnės jų dalies“, - sakė LVLKA direktorius Pranciškus Gerulis.

LVLKA narių registruoti 204 sukčiavimo atvejai sudaro vos 6 proc. visų rinkoje užregistruotų sukčiavimo atvejų, kurių 2010 m. užregistruota 3275. LVLKA per 2010 metus suteikė virš 182 tūkst. vartojimo kreditų ir lizingo paslaugų už daugiau nei 153 mln. Lt.

Skolinimosi rinkoje sukčiavimų skaičius nustojo augti, tačiau išlieka grėsmingai didelis. Informatikos ir ryšių departamento prie vidaus reikalų ministerijos duomenimis, 2010 m. buvo užfiksuoti 3275 sukčiavimo skolinantis atvejai, t.y., vos 3,5 proc. mažiau nei 2009 m. – 3375.

„Nusikaltimų augimas sustojo, tai gera žinia visiems rinkos dalyviams. Tačiau dabar reikia siekti sukčiavimo atvejus mažinti - tam būtina įvesti kelis faktorius: įtvirtinti griežtesnes tapatybės ir mokumo vertinimo taisykles, bendradarbiauti ir keistis duomenimis apie sukčiavimo atvejus rinkoje bei skatinti visuomenę atidžiau saugoti asmeninę informaciją“, - teigia LVLKA vadovas Pranciškus Gerulis.

Pasak jo, prie bendros kovos su sukčiavimu LVLKA kviečia prisijungti ir valstybines įstaigas, dirbančias su asmens duomenimis ir skatina stiprinti jų bazėse kaupiamų asmens duomenų apsaugą.


Šiame straipsnyje: kreditaisukčiavimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių