„Lukoil" mažina darbuotojų priedus prie atlyginimų

Darbo kodekso pataisos, kuriomis keičiama atlygio už darbo viršvalandžius tvarka, supriešino darbuotojus ir darbdavius. „Lukoil" degalinių darbuotojai Kaune sunerimo prieš kelias dienas iš valdžios gavę pranešimus esą jiems bus mažinami atlyginimai.

Nenorėjęs skelbti savo pavardės (pavardė redakcijai žinoma) vienos Kaune esančios „Lukoil" degalinės darbuotojas įsitikinęs, kad atlyginimus valdžia nusprendė mažinti dėl Seimo priimtų Darbo kodekso pataisų. Pasak pašnekovo, Seimo svarstymai uždrausti degalinėse naktimis prekiauti alkoholiu taip pat galėjo turėti įtakos sprendimui mažinti degalinių operatorių algas.

„Lukoil" darbuotojams mokamas atlyginimas susideda iš dviejų dalių - priedo ir tarifinio atlygio.

Kaip portalą kaunodiena.lt patikino „Lukoil Baltija" generalinio direktoriaus pavaduotojas mažmeninei prekybai Romas Turlinskas, bendrovė nutarė sumažinti ne darbuotojų atlyginimus, o priedus. „Galiu patikinti, kad degalinių operatoriai tikrai nenukentės, nes už liepą ir rugpjūtį gaus didesnį atlygį nei už birželį", - sakė R.Turlinskas.

Pasak R.Turlinsko, sprendimą mažinti priedus iš dalies lėmė ir Darbo kodekso pataisos. „Įsigaliojus naujai apmokėjimo už viršvalandžius, naktinį darbą, darbą savaitgaliais tvarkai, tektų mokėti dvigubai didesnį atlyginimą nei šiuo metu mokame. Šitokia politika greitai mus nuvestų į bankrotą. Todėl nutarėme peržiūrėti priedų išmokėjimo tvarką", - sakė „Lukoil" atstovas.

Patvirtinta Vyriausybės tvarka numato, kad nuo liepos 1 dienos mokėjimas už viršvalandinį darbą, darbą naktį bei darbą poilsio ir švenčių dienomis būtų skaičiuojamas nuo darbuotojo vidutinio atlyginimo. Į jį būtų įskaitomas jau padidintas apmokėjimas už viršvalandinį darbą, darbą naktį bei poilsio ir švenčių dienomis už 3 paskutinius kalendorinius mėnesius.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto ekspertai teigia, kad tokia skaičiavimo sistema prieštarauja ekonominei logikai, darbo rinkai ir visai ekonomikai graso biurokratizmu ir neefektyvumu.

Pasak rinkos analitikų, vidutinį darbo užmokestį naudojant kaip pagrindą mokėjimui už viršvalandinį darbą, darbą naktį bei poilsio ir švenčių dienomis, darbo užmokestis darbuotojams, nuolat dirbantiems leistiną valandų skaičių naktį ir viršvalandžius išaugtų.daugiau kaip 10 kartų per dvejus metus.

Lietuvos laisvosios rinkos institutas prieš kelias dienas ministrui pirmininkui išsiuntė kreipimąsi, kuriame prašoma, kad ši tvarka būtų pakeista.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių