„Lukoil Baltija“ siūlys benziną su 15 proc. bioetanolio

Didžiausią Lietuvoje degalinių tinklą valdanti bendrovė "Lukoil Baltija" netrukus pasiūlys benzino, kurio sudėtyje bus 15 proc. bioetanolio.

Bendrovė tikisi, kad už įprastą benziną pigesni naujieji degalai įtiks vairuotojams, pirmadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

Šiuo metu šalyje diskutuojama, nuo kada padidinti privalomąją biopriedų dalį degaluose (benzine nuo 5 proc. iki 10 proc. ir iki 7 proc. dyzeline), o "Lukoil Baltija" jau spalį vartotojams planuoja pasiūlyti benzino E15, jame bus 15 proc. etanolio.

"Šių degalų kaina, palyginti su 95 markės benzinu, turėtų būti mažesnė iki 10 centų už litrą, taip vartotojams piginame degalus, - pagrindinę priežastį, kodėl nuspręsta siūlyti šių degalų, nurodo "Lukoil Baltija" vadovas Ivanas Paleičikas.

Pasak jo, bus naudojama daugiau Lietuvoje pagaminto etanolio.

Šiuo metu privalomai maišoma priedų dalis apmokestinama akcizu, o likusiai daliai taikoma lengvata, anot I.Paleičiko, visa lengvata ir bus padovanota klientams.

Beje, kai metų pradžioje atsirado siūlymas didinti privalomąją biopriedų dalį, "Lukoil Baltija" atstovai, skirtingai nei kiti degalų pardavėjai, nepareiškė kategoriško "ne". Tačiau degalų rinkoje vertinama, kad "Lukoil Baltija" pozicijos buvo nuosaikesnės ir dėl to, kad dyzelino priedą gaminanti įmonė "Rapsoila", o benzino priedą - bendrovė "Kurana" siejamos su I. Paleičiku.

Jis tvirtina, kad šiuo metu "Lukoil Baltija" etanolį perka iš "MG Baltic" koncernui priklausančios įmonės "Biofuture". Jis taip pat nurodo, kad etanolis bus maišomas su iš Švedijos importuojamu benzinu.

Koncerno "MG Baltic" viceprezidentas, bioetanolio projektų vadovas Artūras Listavičius sako, kad kol kas didesnių užsakymų iš "Lukoil Baltija" nesulaukė, tačiau bendrovė pasirengusi patenkinti didesnį poreikį ir sveikina iniciatyvas didinti biopriedų naudojimą.

"Lukoil Baltija"planuoja, kad naujų degalų ilgainiui pirkėjai ras 30-yje "Lukoil" degalinių.

Šiemet "Lukoil" ėmėsi pardavinėti ir bioetanolį E85, tačiau jo vietos E15 neužims, nes, I. Paleičiko teigimu, degalinėse yra laisvų talpyklų, pastaruoju metu gerokai sumažėjusi 98 markės benzino paklausa.

Iš pradžių nauja degalų rūšis bus pasiūlyta lietuviams, o vėliau jų gali atsirasti "Lukoil" degalinėse Latvijoje ir Estijoje.

Jis mini, kad JAV atlikti laboratoriniai tyrimai įrodė, kad benziną su 15 proc. bioetanolio galima pilti į bet kurio automobilio degalų baką.


Šiame straipsnyje: benzinasLukoil Baltija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių