„Loftų“ rinka nepaiso nekilnojamojo turto dėsnių

Sulėtėję nekilnojamojo turto (NT) pardavimai nėra kliūtis parduodantiems ir įsigyjantiems nestandartinius būstus – „loftus“.

Susidomėjimas „loftais“ Lietuvoje vis didesnis ir paklausa šiuo metu viršija pasiūlą. Anot specialistų, būstai pramoninio tipo pastatuose pradeda dominti ne tik vienišius, bet ir šeimas.

Išpopuliarėję Amerikoje ir Vakarų Europoje „l

 
oftai“ pradeda įleisti šaknis ir Lietuvoje. Vis dėlto būsto, kurio pagrindiniai bruožai yra erdvumas ir dideli plotai, realizavimo galimybės ne tokios didelės kaip Vakaruose.

 

Architektas Dmitrijus Kudinas, užsiimantis „loftų“ projektavimu, ir pats neatsispyrė pagundai apsigyventi viename iš jų. Pasak architekto, potencialūs „loftai“ Lietuvoje – tai sovietinio palikimo pastatai.

 

„Vilniuje „loftams“ aktualiausi Naujamiesčio kvartalai, kurie jau tvarkomi šia linkme“, – sakė D. Kudinas.

 

„Loftų“ era – nišinė erdvė NT įmonėms, užčiuopusioms aukso gyslą, mat susidomėjimas nestandartiniais būstais auga ir paklausa šiuo metu viršija pasiūlą.

 

Pramoninių, sandėliams skirtų pastatų antro gyvenimo prikėlimu užsiėmė ir nekilnojamojo turto bendrovė „CoRe Solutions“. „Konkrečiai mes į rinką paleisime nemažai tūkst. kv. „loftų“, – sakė vyr. brokeris Simas Sanajevas, sutikęs atskleisti, kad planuojamų projektų realizavimo vieta – vakarinė Vilniaus dalis.

 

Statybos, rekonstrukcijos vyksta pilnu pajėgumu – teigė visi kalbinti pašnekovai. Internete pasirodantys skelbimai apie parduodamus „loftus“ išgraibstomi per kelias dienas. Maža to, atsiranda eilės nespėjusių įsigyti naujai rekonstruotų gamyklinių pastatų ir iniciatyvos imasi patys susidomėjusieji, taip sukeldami konkurenciją NT įmonėms.

„Bandoma konkuruoti su natūraliais kooperatyvais, kur žmonės susiburia ir patys pradeda tvarkytis“, – sakė architektas D. Kudinas.

 

Gyventojai – ne tik vienišiai

Dažniausiai didelių erdvių gyvenamąja idėja, anot pašnekovų, susižavi žmonės, vienaip ar kitaip susiję su menu, arba tiesiog ne tokie konservatyvūs.  

 

21-erių metų Laurynas, neseniai įsigijęs „loftą“ buvusiuose „Kuro aparatūros“ pastatuose ir baigiantis įrengimo darbus, pasakojo, kad nestandartiniu būstu susidomėjo dėl didelių erdvių. „Patiko idėja, kad nesi apribotas sienomis, nurodytais matmenimis. Gauni erdvę, kurią įsikuri kaip nori“, – sakė vaikinas.

 

Dmitrijus Kudinas, šiuo metu vykdantis „loftų“ įrengimo projektus, pastebėjo, kad „loftuose“ kuriasi ne tik pavieniai asmenys, bet ir šeimos.

„Žinoma, dažniausiai tai žmonės prie meno“, – pridūrė jis. Architektai, menininkai, dizaineriai, muzikantai – tai pirmųjų Lietuvos „loftų“ gyventojų specialybės.

 

NT bendrovės atstovas Simas Sanajevas pažymėjo, kad dažniausi jų užsakovai yra jaunatviški bei turintys stabilias pajamas.

 

Svarbi investicija – gyvenamojo būsto įrengimas

O stabilių pajamų prireikia „lofto“ įrengimui. Nors pats būstas kainuoja pakankamai pigiai, lyginant su standartinių butų kainomis, yra gaunamos tik sienos ir iki kasdienio ir komfortiško gyvenimo dar reikia nemažai padirbėti. 150 tūkst. Lt – tiek prieš šešerius metus už viską sumokėjo D. Kudinas, nusprendęs sovietinio išplanavimo nedidelį butą iškeisti į „loftą“, kurį pats vadina „įkvepiančia erdve gyventi ir kurti“. Architekto gyvenamoji vieta dabar užima 62 kv. metrus apačioje ir 25 kv. m. antresolėse.

 

Nuosavame „lofte“ greit įsikursiantis Laurynas skaičiavo, kad pataupant nestandartinio būsto įsigijimas ir įrengimas vis vien nepralenkia butų kainų.

 

„Kiek domėjausi butų kainomis, už mano planuojamą išleisti sumą galėčiau nebent įsigyti senos statybos būstą Naujojoje Vilnioje, kuris nebūtų ir toks erdvus“, – teigė Laurynas.

 

Architektai gauna pačių įvairiausių „loftų“ įrengimo užsakymų – tai ir vidiniai langai, antras aukštas, antresolės, erdvių skaidymas į mažesnes patalpas. Kai kurie žmonės nori daugiau funkcijų, būna įnoringesni, kiti buvusį sandėlį sutvarko taip, kad šis primena šiuolaikinio meno centrą.

 

„Loftų“ kainos įkandamos

„Loftų“ kaina priklauso nuo vietos, pastato aukščio, aukšto, pobūdžio (gamyklinis, sandėlinis), susisiekimo galimybės ir kt. Pasak specialistų, kainą kelia ir pasiūlos ribotumas. Projekto „Vytenio loftai“, užsiimančio „loftų“ pardavimu bei informacijos sklaida, vystytojo Igorio Makarovo teigimu, kainą itin lemia įrengtumo lygis: galima įsigyti būstą vien tik su tuščiomis sienomis arba jau su daline apdaila, pagrindinių funkcijų – vandens, elektros, interneto – prieiga.

 

Pasak „CoRe Solutions“ atstovo, „loftų“ kainos šiuo metu stabilizavosi ir siekia 2–2,5 tūkst. litų už kv. metrą. Portale aruodas.lt, publikuojančiame NT skelbimus, „loftų“ kainos svyruoja nuo 2 tūkst. iki 3 tūkst. Lt už kvadratinį metrą. 


Šiame straipsnyje: LoftasNTrinka

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių