„LitPol Link“ sutartis gula ant politikų stalo

Lietuvos ir Lenkijos elektros energijos jungties „LitPol Link“ sutartis gali būti pasirašyta iki šių metų pabaigos, antradienį rašo „Verslo žinios“.

Teigiama, kad šiuo metu laukiama, kol Lenkijoje bus apsispręsta, ar naujojoje Vyriausybėje bus atskirtos Ūkio ir Energetikos ministerijos, taip pat palankios progos priderinti sutarties pasirašymo ceremoniją prie kurio nors ministrų susitikimo.

„Lietuvos ir Lenkijos atstovai parafavo susitarimo dėl investicijų į “LitPol Link„ elektros perdavimo jungties tarp Lietuvos ir Lenkijos projektą, dokumentą patvirtino Lenkijos “Polskie Sieci Elektroenergetyczne„ (PSE) ir Lietuvos “Litgrid„ valdybos“, - sakė premjero patarėjas Kęstutis Škiudas.

Tai reiškia, kad iki tarpvalstybinės elektros jungties statybos starto trūksta tik dviejų šalių ministrų parašų.

Neoficialūs „Verslo žinių“ šaltiniai tvirtina, kad sutarties projekte numatyta, jog jungtis bus „infrastruktūrinė“, jos operatoriai bus Lenkijos PSE ir „Litgid“.

„Iš tiesų projektas jau yra įgyvendinamas nuo 2008-ųjų, kai “LitPol Link„ akcininkų sutartyje buvo sutarta atlikti 400 kV elektros perdavimo oro linijos parengiamuosius darbus. Nuo tada nustatyti reikalingi jungties parametrai, projekto įgyvendinimo principai, veiklos modelis, atlikti parengiamieji darbai Alytaus ir Lazdijų rajonuose Lietuvoje, dešimtyje Lenkijos valsčių“, - sakė „LitPol Link“ valdybos pirmininkas Jaroslavas Neverovičius.

VŽ kalbinti Lietuvos atstovai vienu balsu teigia, kad Lenkijos pasiryžimą įgyvendinti „LitPol Link“ jungties projektą lemia ne tik Europos Sąjungos 213 mln. eurų vertės parama modernizuojant Šiaurės Rytų Lenkijos perdavimo tinklus.

„Nors formalių sąsajų nėra, tačiau spėju, kad “LitPol Link„ yra būtina sąlyga Lenkijos energetikos bendrovei Polska Grupa Energetyczna (PGE) investuoti į VAE projektą“, - tvirtino vienas Lietuvos pareigūnas.

Jo žiniomis, PGE teisininkai dalyvauja derybose dėl VAE, esą „tokio lygio darbinių derybų iki šiol nėra buvę“.

Tikimasi, kad „LitPol Link“ pradės veikti 2015 metais.


Šiame straipsnyje: LitPol Link

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių