Lito palūkanos pasuko žemyn

Prieš pat didžiąsias metų šventes tarpbankinės lito palūkanos (VILIBOR) buvo pasiekusios rekordines aukštumas, tačiau, kaip ir 2007-aisiais, po švenčių maratono ėmė kristi.

Kūčių išvakarėse, gruodžio 23 d. metų trukmės VILIBOR perkopė 11 proc. Senai bematytą dydį tą dieną pasiekė ir pusmečio lito palūkanos – 10,44 proc. Tačiau jau Kūčių dieną lito palūkanos ėmė kristi. Tiesa, kol kas jos tik nenoriai leidžiasi link 10 proc. ribos.

„Švenčių išvakarėse pakilusios VILIBOR buvo mėnesio efektas. Bankai kiekvieno mėnesio 25 d. fiksuoja savo privalomąsias atsargas, tuomet padidėja litų poreikis“, – sakė SEB banko ekspertas Nerijus Udrėnas.

2007 m. tuo pačiu metu – prieš Kalėdas – VILIBOR taip pat buvo pasiekusios aukščiausią metinį lygį. Tuomet pusės metų VILIBOR pakilo iki 7,37 proc., metų – iki 7,52 proc. Iškart po Kalėdų lito palūkanos ėmė kristi.

Vakar metų VILIBOR buvo 10,68 proc., o pusmečio – 10,15 proc. Bankų ekspertai kol kas nesiryžta prognozuoti, kiek ilgai ir iki kokio lygio gali kristi lito palūkanos.

„Sunku prognozuoti, kaip toliau keisis lito palūkanos. Tačiau sąlygų, kurios galėtų lemti tolesnį jų mažėjimą yra: su finansinėmis problemomis susitvarkė Latvija, Lietuvos Finansų ministerija atrado finansavimo šaltinį ir pasiskolino reikiamą sumą pinigų, priimtas biudžetas ir jį lydintys mokesčių įstatymų pakeitimai. Visa tai turėtų turėti teigiamos įtakos ir finansų rinkai. Matyčiau lito palūkanų stabilizavimąsi ir mažėjimą. Ypač po to, kai priimtų įstatymų pakeitimų rezultatai ims matytis surenkant mokesčius ir atsistatys valstybės finansai“, – prognozavo N.Udrėnas.


Šiame straipsnyje: palūkanos,litas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių