Lietuvos verslo atstovai prognozuoja šalies ekonomikos augimą

Tarptautinės audito, mokesčių ir verslo konsultacijų bendrovės „KPMG Baltics“ atliktas tyrimas „Ekonomikos pulsas 2011“ parodė, jog 63% Lietuvos verslo atstovų prognozuoja  4-6% BVP augimą šalyje 2011 metais. Augimą numato ir kitų Baltijos šalių verslo atstovai, tačiau optimistiškiausi lūkesčiai – Lietuvoje.

Estijoje 4-6% BVP augimo tikisi 50% respondentų, o 47% respondentų mano, jog BVP augs 1-3%. Latvijoje 74% verslo atstovų prognozuoja 1-3% BVP augimą.

Pasak pranešimo, pusė apklaustųjų dabartinę situaciją Lietuvoje vertina kaip palankią investicijoms ir augimui per įmonių įsigijimus. 55% tyrime dalyvavusių įmonių šiais metais planuoja didinti darbuotojų atlyginimus ir 41% planuoja didinti darbuotojų skaičių.

Dauguma (54%) įmonių 2011 m. pagrindinį dėmesį ketina skirti pardavimų ir rinkodaros tobulinimui. Didžioji dalis (44%) tyrimo dalyvių mano, jog šiandieninėje ekonominėje situacijoje įmonėms svarbiausia susitelkti ties vidutinės ir ilgalaikės trukmės strategijomis.

Dauguma (43%) apklaustųjų mano, kad pagrindinė krizės priežastis Lietuvoje buvo neprotinga šalies biudžeto politika, o 27% teigia, kad dėl to kalta bankų paskolų politika, vykdyta neįvertinant galimos rizikos.

Vyriausybė, vykdydama struktūrines reformas, pirmenybę turėtų teikti biurokratijos ir administravimo naštos mažinimui – tam pritarė dauguma (41%) respondentų. Net 63% tyrimo dalyvių teigė, kad dabar Lietuvos mokesčių politikoje svarbiausia – stabilumas ir nuspėjamumas.

61% tyrimo dalyvių mano, kad Lietuva yra tokia pat patraukli investuotojams kaip ir kitos centrinės ir rytų Europos šalys. Tiek pat respondentų tiki, kad užsienio investicijų lygis Lietuvoje išliks stabilus ir per ateinančius 12 mėnesių. Dar 29% procentai mano, jog užsienio investuotojai investicijas šalyje didins.

50% apklaustųjų Lietuvoje ir 47% Latvijoje mano, kad šešėlinės ekonomikos lygis šalyje sudaro 25-40%. Estijoje šešėlinė ekonomika matoma kaip mažesnė problema – net 61% apklaustųjų mano, jog jos lygis yra 10-25%, o trečdalis tiki, jog šešėlinės ekonomikos lygis yra žemesnis nei 10%.

Vertindami bankų požiūrį į verslą šiandieninėje ekonominėje situacijoje, Lietuvos verslo atstovai teigia, jog bankai yra labai atsargūs, tačiau linkę bendradarbiauti. Per pastaruosius 6-9 mėn. į bankus pagalbos kreipėsi 42% tyrime dalyvavusių įmonių, o dauguma pagalbos nesikreipė.


Šiame straipsnyje: ekonomikaaugimasatsigavimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

sapnas konkretus

sapnas konkretus portretas
gedingi sanprotavimai
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių