Lietuvos verslininkų eksporto taikinys - Švedija

Šiandien, kai Lietuvos ūkis rodo tik pirmus kuklius atsigavimo ženklus, o vidaus vartojimas nedidėja, daliai šalies verslo išsigelbėjimo ratu tampa eksportas.

Viena perspektyviausių jo krypčių - iš ekonomikos nuosmukio sėkmingai pakilusį, pasiturinti ir geografiškai artima Švedija, pirmadienį informuoja dienraštis "Lietuvos žinios".

Tiesa, lietuviškos prekės čia neretai slepiamos po švediškais prekių ženklais, nes jų gamintojams svetimoje rinkoje "įsukti" nuosavus ženklus kol kas per brangu. Ant drabužių, priklausančių pasauliniam švediško kapitalo drabužių prekybos tinklui H&M, pasitaiko pamatyti kuklų įrašą "Made in Lithuania".

Švedijos centrinio statistikos biuro skaičiavimais, Lietuvos eksportas per pirmus septynis šių metų mėnesius padidėjo 35 proc., palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai.

Duomenys byloja, kad eksporto iš Lietuvos apimtis jau prisivijo ir lenkia iki krizės fiksuotą lygį. Didžiausių į Švediją eksportuojančių šalių sąraše Lietuva šiemet iš 30 vietos pakilo į 26-ąją.

Statistikos departamento duomenimis, šiemet į Švediją iš Lietuvos daugiausia eksportuota baldų - tai sudaro beveik ketvirtadalį viso eksporto į šią valstybę. Nemažai parduota maisto produktų, tekstilės, medienos gaminių, taip pat chemijos pramonės produkcijos, daugiausia - plastiko žaliavos.

Manoma, kad eksporto į Švediją apimtis turėtų tik didėti ir ateityje. To leidžia tikėtis Švedijos ekonomikos, taigi ir vartojimo augimas bei didėjantis Lietuvos įmonių noras čia parduoti savo produkciją.

Dabar Skandinavijoje parduodama dešimtadalis Lietuvos eksporto.


Šiame straipsnyje: eksportasŠvedija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių