Lietuvos vaistų rinkos atsigavimas užsitęs

Lietuvos vaistų rinkos atsigavimas užsitęs, prognozuoja tarptautinė tyrimų įmonė "Business Monitor International" (BMI).

BMI skaičiavimais, 2009 metais, šalį slegiant didžiuliam nuosmukiui, bendri vaistų pardavimai vietos valiuta sumažėjo 3,9 proc. (JAV doleriais - 9,9 proc.) iki 1,64 mlrd. litų (0,63 mlrd. JAV dolerių).

Šių metų prognozės yra šiek tiek optimistiškesnės - BMI vertinimais, išlaidos vaistams turėtų paūgėti 1,3 proc., tačiau skaičiuojant JAV doleriais, pardavimai gali dar sumažėti ir tai lems nepalankūs valiutų kursų svyravimai.

Rinkos rezultatai bus gana prasti dėl griežtų Vyriausybės taupymo priemonių ir dėl galimybės patekti į rinką politikos, kuri tampa vis labiau nepalanki, tad Lietuvos vaistų rinkos penkerių metų perspektyva atrodo gana niūri, teigiama BMI ataskaitoje.

BMI parengtoje 2010 metų trečiojo ketvirčio Rytų Europos verslo aplinkos reitingų suvestinėje Lietuvai iš 20 ištirtų rinkų atiteko 15-oji vieta.

Regiono reitinge Lietuvos vaistų rinkos rezultatas yra antras prasčiausias - prastesnis tik Latvijos rodiklis. Nors Lietuva yra didesnė negu Latvija ir Estija, gyventojų skaičius siekia tik 3,36 mln. ir vis mažėja.

Atsižvelgus į mažas pajamas vienam gyventojui (palyginti su kitomis 2004 metais į Europos Sąjungą (ES) įstojusiomis šalimis), tampa aišku, kad Lietuvos rinką slegia aiškūs struktūriniai suvaržymai, o galimos išlaidos vidutinės trukmės laikotarpiu bus gerokai apribotos.

Neseniai nustačius fiksuotus antkainius ir mažesnes nekompensuojamų receptinių ir nereceptinių vaistų kainas bei įvedus palyginamąją vaistų kainų nustatymo sistemą, veiklos šalyje sąlygos taps dar sudėtingesnės.


Šiame straipsnyje: vaistai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių