Lietuvos ūkių modernizavime galimas projektų konkuravimas

Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) renka paraiškas pagal tris Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos (KPP) priemonės „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ veiklos sritis.

Paraiškos bus renkamos iki balandžio 29 dienos.

Jei pasibaigus paraiškų rinkimo terminui paaiškės, kad prašoma bendra paramos suma viršija nustatytą metinę paramos sumą, projektus gali tekti vertinti taikant kiekvienai veiklos sričiai nustatytus projektų vertinimo pirmumo kriterijus. Pirmumo vertinimo kriterijai pateikti kiekvienos priemonės veiklos srities įgyvendinimo taisyklėse. Jie išdėstyti mažėjančio svarbumo tvarka.

Daugiausia tikimybių dar negavusiems paramos

Pirmajai priemonės „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ veiklos sričiai yra nustatyti 2 pirmumo kriterijai.

Tai – didesnis laikomų sąlyginių gyvulių vienetų (SGV) skaičius ir antrasis kriterijus – pareiškėjas nėra gavęs Bendrijos bei valstybės paramos Nitratų direktyvai įgyvendinti.

Pagal priemonės antrąją veiklos sritį pirmumą į paramą turės taip pat anksčiau paramos negavę ūkininkai. Taip pat pagal antrąjį pirmumo vertinimo kriterijų – pareiškėjai, kurių valdos dydis yra iki 150 ha ŽŪN (vertinama pagal 2010 m. deklaruotas ŽŪN) arba ūkyje laikoma iki 75 SGV (vertinama pagal 2010 m. gruodžio 31 d. Ūkinių gyvūnų registro duomenis). Didesnę tikimybę gauti šią paramą turės ir jauni iki 40 metų amžiaus. ūkininkai.

Pirmumą turi ir į kooperatyvus susivieniję arba ne mažiau kaip prieš metus jo nariais tapę ūkininkai. Svarbus antrajai veiklos sričiai taikomas pirmumo vertinimo kriterijus – ūkyje diegiamos inovacijos.

Pirmumas į paramą ūkio investicijoms numatytas ,,žaliąjį diplomą“, kuris suteikia teisę dalyvauti žemės ūkio srities švietimo ir profesinio praktinio mokymo veikloje, turintiems ūkininkams.

Naujovė, jog šįmet pirmumas paramai pagal antrąją priemonės veiklos sritį bus teikiamas iš emigracijos grįžusiems asmenims.

Tiesa, šis pirmumo kriterijus pagal svarbą yra aštuntoje vietoje. Na, o jei dar liks šiai veiklos sričiai skirtų paramos lėšų, bus paremti tie projektai, kurių didesnė turto grąža.

Trečiajai priemonės veiklos sričiai taikomi 4 pirmumo kriterijai. Pirmumas čia teikiamas paramos anksčiau negavusiems pareiškėjams. Antras pagal svarbumą kriterijus – projektai, kuriems įgyvendinti prašoma mažesnio paramos intensyvumo.

Paramą energetiniams augalams auginti taip pat greičiau gaus kooperatyvų nariai, o pagal ketvirtąjį pirmumo kriterijų – patys kooperatyvai.

Visi pirmumo kriterijai išdėstyti mažėjančio svarbumo tvarka.

Šįmet kreipiantis iki 150 tūkst. litų paramos, paraiškos bus vertinamos tokia pat tvarka, kaip ir kreipiantis didesnės sumos. Tiesa, prašant iki 150 tūkst. litų paramos nereikės, kaip ir anksčiau, pateikti atskirą verslo planą. Jis yra sudėtinė paraiškos dalis.

Projektų vertinime – pirmumo kriterijai

Paraiškos vertinamos pagal nustatytą projektų pirmumo vertinimo kriterijų eiliškumą. Tai yra, pirmiausia bus vertinamos paraiškos, atitinkančios pirmąjį tai veiklos sričiai nustatytą projektų prioritetiškumo vertinimo kriterijų.

Jei įvertinus pirmąjį kriterijų atitinkančias paraiškas dar liks skirtų paramos lėšų, bus vertinamos paraiškos, atitinkančios antrąjį projektų vertinimo pirmumo kriterijų.

Po to nuosekliai bus taikomi trečiasis, ketvirtasis ir t.t. kriterijai. Jei, tarkime, vertinant pagal ketvirtąjį pirmumo kriterijų paramos lėšų nebeužteks visoms jį atitinkančioms paraiškoms, jos bus vertinamos ir penktojo kriterijaus atžvilgiu. Kai skirtos paramos lėšos išseks, paraiškos, kuriose projektai atitinka likusius kriterijus, nebebus vertinamos. Jos bus atmestos dėl paramos lėšų stygiaus.

Jeigu paraiškoje ir pridedamuose dokumentuose nebus duomenų, leidžiančių nustatyti pareiškėjo atitiktį pirmumo kriterijui, bus laikoma, kad jis jo neatitinka.

Prioritetiniai sektoriai ir subsektoriai

Visos paramos lėšos, skirtos investicijoms į žemės ūkio valdas, šiais metais paskirstytos pagal žemės ūkio prioritetinius sektorius ir subsektorius.
Kuriam sektoriui ar subsektoriui priklauso ūkis nustatoma pagal gaunamų pajamų procentinę dalį.

Iš sektoriaus veiklos gautos pajamos turi sudaryti daugiau kaip 50 proc. visų valdos veiklos pajamų ir iš specializuoto subsektoriaus veiklos gautos pajamos – ne mažiau kaip 20 proc. sektoriaus veiklos pajamų arba ne mažiau kaip 50 proc. (be PVM) turi būti skirta investicijoms į šį specializuotą sektorių.

Didžiausia galima parama

Priemonės „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ visoms trims veiklos sritims šįmet skirta daugiau nei 155 mln. litų.

Investicijų į žemės ūkio valdas vienam projektui parama šįmet negalės viršyti 345 280 Lt.

Pripažintiems žemės ūkio kooperatyvams, gyvulininkystės, sodininkystės, uogininkystės, daržininkystės, vaistažolininkystės ūkiams ir cukrinių runkelių augintojams – iki 1 381 120 Lt.

Pagal pirmąją ir trečiąją veiklos sritis parama vienam projektui negalės viršyti 690 560 Lt .

Sutarčių – jau už milijardą

Visam 2007 – 2013 metų laikotarpiui priemonei „Žemės ūkio modernizavimas“ skirta daugiau nei 1,4 mlrd. litų paramos lėšų. Daugiau nei už milijardą litų jau pasirašyta paramos sutarčių. Iki šių metų kovo pradžios pagal šią priemonę išmokėta daugiau nei 866 mln. litų paramos.


Šiame straipsnyje: KPF naujienos

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių