Lietuvos paštą ruošia biržai (papildyta)

Susisiekimo ministerija Lietuvos paštui iškėlė naujus tikslus - per trejus metus įmonė turi sustiprėti ir būti pasirengusi kotiruotis biržoje.

"Tai reiškia, kad įmonė turi atitikti visus skaidrumo, efektyvumo ir kitus biržoje listinguojamai įmonei keliamus reikalavimus", – sakė susisiekimo ministras Elgijus Masiulis. 

Jis negalėjo pasakyti, ar Lietuvos paštas tikrai bus listinguojamas biržoje. "Šį sprendimą turės priimti tuo metu valdžioje būsiantys žmonės", – sakė jis. Bet kokiu atveju įmonė iki 2013 m. turi sustiprėti tiek, kad pajėgtų konuruoti tais metais pilnai liberalizuojamoje pašto paslaugų rinkoje. 

"Esame pasenę ir nepatrauklūs klientams, turime keistis", – penktadienį vykusioje spaudos konferencijoje pripažino Lietuvos pašto generalinė direktorė Lina Minderienė.

Valstybės valdomas paštas per trejus metus į modernizavimą ketina investuoti iki 110 mln. litų.

Lietuvos paštui valstybė suteikė garantijas

Vyriausybė Lietuvos paštui suteikė garantijas, kurios šiai įmonei iš tarptautinių bankų leis pasiskolinti 110 mln. litų. Už šias lėšas ketinama modernizuoti pašto pasiuntinių paslaugas, įrengti 3-5 logistikos centrus skirtinguose šalies miestuose. 

Kreiptis dėl paskolų ketinama į tarptautinius bankus, kurie finansuoja infrastruktūros projektus ir suteikia 100 proc. prašomos sumos, tad prie projekto nereikia prisidėti savomis lėšomis. Be to, šie bankai teikia psakolas itin ilgam 20–25 metų periodui. Tokių sąlygų, anot L.Minderienės, iš Lietuvoje veikiančių bankų gauti nebūtų galima.

Skolintis ketinama iš Europos arba Šiaurės investicijų bankų. Kitąmet planojama pasiskolinti 40 mln. litų, o sutartis dėl paskolos bus pasirašyta pirmąjį 2011 m. ketvirtį.

Paštas prašo mokėjimo įstaigos licencijos

Lietuvos paštas kreipėsi į Lietuvos banką ir pateikė dokumentus mokėjimo įstaigos licencijai gauti. Ją tikimasi gauti kitų metų balandį. Tiek trunka licencijos išdavimo procesas. 

Jei licencija paštui bus išduota, jau kitąmet gyventojai pašto skyriuose galės ne tik atsiskaityti už komunalines paslaugas ar pasiimti pensiją, bet ir atsidaryti sąskaitas ar išsiimti mokėjimo kortelę. 

Primenama, kad anksčiau buvo paskelbtas konkursas, kurio metu buvo siekiama atrinkti bendrovę, su kuria kartu būtų steigiams Lietuvos pašto bankas. Kaip informavo E.Masiulis, konkurse liko tik vienas potencialus partneris, kurio sąlygos netenkino, tad konkursas buvo sustabdytas. Naujų konkursų nebeketinama skelbti, nes paštas, kaip jau minėta, finansines paslaugas rengiasi teikti savarankiškai.


Šiame straipsnyje: Lietuvos paštas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių