Lietuvos obligacijas išgraibstė JAV investuotojai

Praėjusią savaitę tarptautinėse rinkose sėkmingai išplatintas Lietuvos obligacijas daugiausia pirko JAV investuotojai, antradienį rašo "Verslo žinios".

Taip pat paaiškėjo, kad paklausa įsigyti naujų Lietuvos euroobligacijų siekė 5,2 mlrd. JAV dolerių (12,849 mlrd. litų) - beveik 7 kartus daugiau, nei siekė pasiūla (0,75 mlrd. JAV dolerių). Taip pat paviešinta, kad tokios vertės paraiškų obligacijas platinę bankai "BNP Paribas" ir "JP Morgan" sulaukė vos per tris valandas, arba dvigubai greičiau nei įprasta.

Jau anksčiau skelbta, kad Lietuva tarptautinėse rinkose praėjusį trečiadienį sėkmingai išplatino 750 mln. JAV dolerių (apie 1,875 mlrd. litų) dešimties metų trukmės obligacijų emisiją, kurios metinis pelningumas yra 6,375 procento.

"Lietuva sulaukė tiesiog pribloškiančios obligacijų paklausos, kuri leido Finansų ministerijai pasiskolinti ties apatine planuotų palūkanų riba buvusia kaina", - agentūros "Thomson Reuters" padalinį IFR cituoja "Verslo žinios".

Suskaičiuota, kad 64 proc. naujųjų Lietuvos euroobligacijų įsigijo JAV, 19 proc. - Europos, 16 proc. - Didžiosios Britanijos, o 1 proc. - kiti investuotojai.

Žvelgiant pagal pirkėjų klases, investicijų valdytojai įsigijo 82 proc., bankai - 11 proc., pensijų ir draudimo įmonės - 4 proc., o alternatyvaus investavimo fondai - 3 proc. obligacijų.

Vyriausybė biudžeto deficitui finansuoti ir ankstesnėms skoloms grąžinti 2011 metais vidaus ir užsienio rinkose numato pasiskolinti apie 6,1 mlrd. litų. Anksčiau skelbta, kad tarptautinėse rinkose šiemet planuojama pasiskolinti apie 4 mlrd. litų, o vidaus rinkoje - dar apie 2 mlrd. litų.


Šiame straipsnyje: obligacijosinvestuotojai

NAUJAUSI KOMENTARAI

r

r portretas
O pas mus už taupymo lakštus tik 2,3 procento. Amerikonams geresnės sąlygos.

Gena

Gena portretas
Tai reiškia tik vieną - artimiausius laiku dolcas eis į dugną

Pensioneras

Pensioneras portretas
Nesuprantu kuo čia džiaugiasi mūsų finminas. Prieš kelis metus buvo paskelbta statistika, kad Lietuvos gyventojų indeliai JAV valiuta siekė kelis milijardus. Manau dar nemažai žmonių laiko dolerius, tikėdamiesi jų vertės atgimimo. Bankai siulo pasigailėtina 1 procentą už metinį indelį, geriau laikyti kojinėje. Valio vietoje pasikviesčiau Šimonaitytę ir laikyčiau cypėje kol neatsakytų, kodėl nesiskolina iš mūsų už tokias palūkanas, o už kiekvieną paaiškinimą, kad tai neįmanoma pridečiau po metus. Ir paleisčiau, kada amerikonai skolins mums tomis pačiomis sąlygomis kaip vidaus rinkoje.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių