Lietuvos netenkina EK siūloma parama Ignalinos AE uždarymui

Europos Komisijai pasiūlius Ignalinos atominės elektrinės (AE) uždarymui 2014-2017 metais skirti tik maždaug ketvirtadalį reikalingos paramos, Lietuva dar kartą pareiškė, kad jai tokie ES siūlymai nepriimti ir, jos nuomone, neužtikrina Stojimo sutartyje numatytų ES įsipareigojimų vykdymo.

Tokiai rezoliucijai dėl 2014-2020 metų daugiametės ES finansinės paramos Lietuvos derybinių gairių Vyriausybė iš esmės pritarė trečiadienį pasitarime.

„Lietuva įsipareigojo sustabdyti Ignalinos AE pirmąjį bloką iki 2005 metų, o antrąjį - 2009 metų pabaigoje, pradėti jų eksploatavimo nutraukimą. Savo ruožtu Europos Sąjunga pripažino, kad atominės elektrinės eksploatavimo nutraukimas yra nepakeliama našta Lietuvai, neatitinkanti šalies ekonominio pajėgumo, ir įsipareigojo teikti adekvačią finansinę pagalbą darbams ir priemonėms, skirtoms sušvelninti Ignalinos AE sustabdymo pasekmes energetikos sektoriui, kartu pažymėdama, kad tinkama parama bus teikiama ir kitose ES finansinėse perspektyvose“, - rašoma rezoliucijoje.

Lapkričio pabaigoje EK pasiūlė IAE uždarymui skirti iki 2017 metų 210 mln. eurų vietoje Vyriausybės prašomų 770 mln. eurų.

Lietuvos premjeras Andrius Kubilius tuomet pareiškė, kad toks EK siūlymas yra nepriimtinas, nes kyla abejonių dėl jo atitikimo Lietuvos stojimo sutartyje užfiksuotiems įsipareigojimams.

Anot jo, Lietuvos narystės Europos Sąjungoje sutartyje ES pripažino, kad IAE uždarymas yra išskirtinis atvejis ir nepakeliama našta Lietuvai, neatitinkanti šalies ekonominio pajėgumo. Todėl ES įsipareigojo skirti adekvačią finansinę paramą AE uždarymui.

Tačiau už energetiką atsakingo Europos komisaro atstovė Marlene Holzner tuomet pareiškė, kad EK Ignalinos uždarymui skyrė itin didelę sumą ir daugiau lėšų biudžete projektui nenumatyta. Neoficialiai kalbama, kad Europos Komisija yra nepatenkinta vėluojančiai uždarymo darbais Ignalinos atominėje elektrinėje ir todėl nutarė skirti mažesnį finansavimą.

Lietuvos, Slovakijos ir Bulgarijos - atominių elektrinių uždarymui siūloma iš viso skirti 500 mln. eurų (1,726 mlrd. litų): Slovakijai ir Lietuvai iki 2017 metų – atitinkamai 105 mln. ir 210 mln. eurų, Bulgarijai iki 2020 metų - 185 mln. eurų.

Numatoma, kad bendra finansinė ES pagalba trijų valstybių AE uždarymui iki 2013 metų pabaigos sieks 2,848 mlrd. eurų, iš jų 1,367 mlrd. eurų - Lietuvai, 613 mln. eurų - Slovakijai ir 867,8 mln. eurų - Bulgarijai.


Šiame straipsnyje: Ignalinos AEuždarymo lėšos

NAUJAUSI KOMENTARAI

FIDELIS

FIDELIS portretas
NEDUOCIAU NEI CENTO ,UZSIDARYKIT KAIP NORIT KAD DURNELIAI ESAT, IR GROBSTOT LESAS.

Kavenskas

Kavenskas portretas
Evrosajuzas parode dideli ............../´¯/) ............./¯..// ............/....// ....../´¯/'...'/´¯¯')¸ .../'/.../..../......./¨¯\ .('(...´...´.... ¯~/'...') ..\.................'....../ ...'\................ _.·´ .....\...............( ......\...............\

Perkunas

Perkunas portretas
Neduoda, tada 5 pirstu kombinacija parodom ir paleidziam vel...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių