Lietuvos kiaulių augintojai nori, kad kompleksuose dirbtų Lenkijos įmonės

Kiaulių augintojai džiaugiasi, kad nesipildo prognozės, jog dėl maro smarkiai kris supirkimo kainos ir nori, kad kompleksuose dirbtų atliekas utilizuojančios Lenkijos įmonės, penktadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos direktorius Algis Baravykas sako, kad bent kurį laiką po kiaulių kompleksuose galėtų dirbti atliekas utilizuojančios Lenkijos įmonės - norima išvengti, kad ten nevažinėtų sunkvežimiai, kuriais buvo gabentos maru užkrėstos kiaulės.

"Jau prieš porą metų Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybai siūlėme sudaryti tokias sutartis su kaimynais, jiems skirti subsidijas, kad atsitikus panašiai nelaimei augintojams nekiltų sunkumų", - piktinasi A. Baravykas.

Jis skaičiuoja, kad subsidijoms per metus išleidžiama apie 3 mln. litų, o vien šio maro padarinių naikinimas kainuos 6 mln. litų, todėl rizika užkrėsti dar vieną fermą gali būti didesnė nei laikinos išlaidos.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius sako, kad šiuo metu kaip tik vyksta aktyvios derybos su specializuotomis Lenkijos įmonėmis, tačiau kol kas neaišku, kokiomis sąlygomis pavyks susitarti.

Kiaulių maras pasivijo ir Kauno apskrityje įsikūrusius mėsos perdirbėjus - bendroves "Krekenavos agrofirma'' ir "Sistem", dirbančią su "Kauno mėsinės" prekės ženklu.
"Nesmagu, kad mus palietė draudimas eksportuoti kiaulieną ir jos gaminius, tačiau įmonei tai didesnės įtakos neturės, nors prarasime dalį apyvartos. Jautienos gaminius galime vežti. Produktų iš kiaulienos pardavimai buvo epizodiniai, tikimės, kad klientai palauks, kol vėl gausime leidimus",- aiškina "Krekenavos agrofirma" generalinis direktorius Linas Grikšas.

Jis tikisi, kad ribojimai bus panaikinti per mėnesį ir nepaisydama laikinų ribojimų, bendrovė šiemet eksportą į Rusiją, palyginti su 2010 metais, planuoja didinti 15-20 proc.

"Sistem" jau keletą metų gaminių į kaimyninę valstybę neveždavo, todėl jai šis draudimas - tik formalumas.
"Sistem" generalinis direktorius Aivaras Urba sako, kad bendrovei svarbu atnaujinti gyvų kiaulių eksportą - įmonės kompleksuose yra 45 tūkst. kiaulių, kurių banda mažinama, nes dėl žemos supirkimo kainos veikla nuostolinga.

Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos direktorius, sako, kad vertinant ne tik mėsos kainas didžiausias smūgis bus bendrovei "Norsvin Lietuva", kuri į Rusiją eksportuodavo veislinę medžiagą. Tai buvo pagrindinė šios bendrovės rinka.
Į Rusiją savo produkcijos negali vežti 6 įmonės: "Beržų kompleksas", "Sistem", "Girkalnio kiaulių kompleksas", "Norsvin Lietuva", "Pauliukai" ir "Krekenavos mėsa" ("Krekenavos agrofirmos" antrinė jmonė).


Šiame straipsnyje: kiaulėskiaulių augintojai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių