Lietuvos ir Ukrainos vadovai žada tartis su Minsku dėl elektros importo per Baltarusiją

Lietuvos ir Ukrainos vadovai ketvirtadienį sakė ketinantys tartis su Baltarusija dėl ukrainietiškos elektros ir kitų energetikos šaltinių importo per Baltarusiją į Lietuvos teritoriją.

"Susitarėme su ponia prezidente, kad mes tokį trišalį darbą vykdysime, bendradarbiausime ir pagerinsime šio klausimo rodiklius. Mums reikia bendradarbiauti energetikos srityje - tai ne tik elektros energijos tiekimas, tai ir naftos tiekimas, ir dujų tiekimas", - per spaudos konferenciją ketvirtadienį Vilniuje sakė Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Prezidentė D.Grybauskaitė tvirtino, kad planai Lietuvai importuoti Ukrainos elektros energiją nebuvo realizuoti dėl pralaidumo problemų per Baltarusijos teritoriją.

"Vien Lietuvos ir Ukrainos kontaktų neužtenka. Elektros laidai, dujotiekiai, naftotiekiai eina ir per Baltarusijos teritoriją (...). Būtina kalbėtis ir su Baltarusijos vadovais", - sakė Lietuvos prezidentė.

D.Grybauskaitė pabrėžė, kad Lietuva ir Ukraina taip pat ketina glaudžiai bendradarbiauti apsirūpinant nafta bei dujomis. Pasak prezidentės, abejų šalių energetikos ministrai "jau pradėjo konkrečius derybinius planus diskutuoti".

D.Grybauskaitė taip pat sakė, kad ketinama plėtoti bendradarbiavimą ir transporto srityje, ypač vystant transporto koridoriaus "Vikingas" projektą tarp Juodosios ir Baltijos jūrų.

"Lietuvai ir visai Europai svarbus sujungiant Pietų Europą ir Šiaurę "Vikingo" projektas, kur Ukrainos dalis ir teritorija yra viena iš svarbiausių. Džiaugiuosi dėl to, ką išgirdome, nes naujoji Vyriausybė tam skiria daug dėmesio ir tos problemos, kurias matėme anksčiau Ukrainoje, ypač muitinių procedūrų taikymo srityje, mums bent buvo pažadėta, kad jos bus sprendžiamos tikrai greit", - sakė D.Grybauskaitė.

Ukrainos vadovas savo ruožtu pabrėžė būtinybę skatinti dvišalę prekybą ir jos metines apimtis padidinti nuo 450 mln. iki milijardo JAV dolerių.


Šiame straipsnyje: elektraViktoras Janukovyčius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių