Lietuvos energetikos sektoriaus reorganizavimas – neinformuojant smulkiųjų akcininkų

Lietuvos energetikos sektorius pertvarkomas neskaidriai ir tinkamai neinformuojant energetikos įmonių smulkiųjų akcininkų, teigia Investuotojų asociacija.

Valstybės per likviduojamos „Leo LT“ kontroliuojamą Visagino atominę elektrinę valdoma “Lietuvos energija“ yra paskelbusi apie planus didinti įstatinį kapitalą, tačiau informuojama, kad akcijų kaina ir suma bus nustatyta tik akcininkų susirinkimo dieną. „Lietuvos energijos“ atstovai žiniasklaidai yra užsiminę, kad „kapitalo didinimas susijęs su numatomu Lietuvos elektrinės prijungimu“.

„Jeigu tokie teiginiai pasitvirtintų, „Lietuvos energijos“ naujų akcijų emisijos kaina gali siekti daugiau kaip 700 mln. litų, o kiekvienam smulkiajam akcininkui gali tekti papildomai investuoti apie 50 proc. nuo dabar turimų „Lietuvos energijos“ akcijų vertės. Todėl manome, kad apie tokius ketinimus turi būti informuojama ne paskutinę dieną“, - sakė Investuotojų asociacijos valdybos narys Vytautas Plunksnis.

Pasak jo, geriausia pasaulinė praktika numato, kad akcininkas neturi teisės balsuoti, jei svarstomi sandoriai dėl turto įsigijimo iš jo kontroliuojamo asmens.. Tokiu atveju valstybė negalėtų balsuoti dėl Lietuvos elektrinės pardavimo „Lietuvos energijai“, už bendrovę apmokant akcijomis. „Tačiau Lietuvos įstatymai draudžia balsuoti tik tuo atveju, kai planuojama atšaukti pirmumo teisę įsigyti naujos emisijos akcijų visiems akcininkams, todėl šis sandoris greičiausiai bus patvirtintas“, - sakė V. Plunksnis.

Tuo tarpu kita valstybės valdoma energetikos įmonė Rytų skirstomieji tinklai yra paskelbę, kad pirks Visagino teritorije esančius elektros skirstomuosius tinklus „už kainą, didesnę nei 15 mln. litų.“

Pasak V. Plunksnio, siekiant užtikrinti sandorio skaidrumą, turėtų būti paskelbtas ne tik perkamo turto sąrašas, bet ir jo vertė bei vertinimo ataskaita. Juolab, kad šis turtas buvo vertinamas didinant Visagino atomonės elektrinės įstatinį kapitalą.

„Lietuvos energijos“ ir Rytų skirstomųjų tinklų akcijos kotiruojamos NASDAQ OMX Vilnius vertybinių popierių biržoje, tačiau įmones per Energetikos ministeriją realiai kontroliuoja valstybė.


Šiame straipsnyje: energetika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių