Lietuvos elektrinėje – rekordinės algos

Dar netapusi pagrindine šalies elektros gamintoja, Lietuvos elektrinė jau gali pasigirti vienomis didžiausių algų energetikos sektoriuje. Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK) rekomenduoja jas sumažinti.

Dosni darbovietė

Nuo 2010-ųjų išjungus Ignalinos atominę elektrinę, Lietuvos elektrinė taps didžiausia elektros gamintoja šalyje. Tačiau kai kuriose srityse ji jau užima lyderės pozicijas – elektrinės darbuotojams mokamas vidutinis atlyginimas yra maždaug trečdaliu didesnis negu kitose šalies energetikos įmonėse ir beveik perpus viršija vidutinį šalies darbo užmokestį.

VKEKK Elektros skyrius, išnagrinėjęs Lietuvos elektrinės pastoviąsias sąnaudas, nustatė, kad vidutinis mėnesio atlyginimas per 2009 m. septynis mėnesius bendrovėje sudarė beveik 4,4 tūkst. litų. O kitose šalies energetikos įmonėse vidutinis darbuotojų atlyginimas 2009 m. pirmą pusmetį siekė 3,2 tūkst. litų.

Nurėžti iki vidurkio

Tiesa, elektrinė yra numačiusi 2010 m. 5,4 mln. litų mažesnį užmokesčio fondą, kuris sudarytų 26,1 mln. litų, o vidutinis darbo užmokestis turėtų siekti 3,9 tūkst. litų. Tačiau, kaip pabrėžė VKEKK, išlaidos sumenko tik dėl sumažėjusio darbuotojų skaičiaus.

Atsižvelgdama į sunkią šalies ekonominę padėtį, komisija Lietuvos elektrinei siūlo mažinti algas iki šalies energetikos sektoriaus vidurkio ir papildomai per metus sutaupyti dar apie 5 mln. litų. Tokias rekomendacijas VKEKK pateikė svarstydama Elektrėnuose gaminamos elektros pardavimo kainą 2010 m.

Sunkmetis ir energetikams

Lietuvos elektrinės vadovas Pranas Noreika dienraščiui teigė, kad būdų taupyti ieškoma nuo šių metų pradžios, per šį laiką atsisakyta apie 100 darbuotojų, liko dirbti – 550. P.Noreika teigė žinantis apie VKEKK rekomendacijas ir žada į jas atsižvelgti.

"Be abejo, atsižvelgsime. Planuojame mažinti ir atlyginimus, ir žmonių skaičių. Kiek bus mažinama, dabar pasakyti negaliu, nes dar nepatvirtintas kitų metų biudžetas", – konkrečių skaičių nepanoro įvardyti įmonės vadovas.

Energetikos ministro patarėjas Kęstutis Jauniškis teigė, kad bet kokios iniciatyvios sunkmečiu atrasti papildomų išteklių ir sutaupyti yra sveikintinos. "Smagu girdėti, kad jie neprieštaravo siūlymui. Kita vertus, ir patys galėjo susiprotėti tai padaryti. Juk sunkmetis – visiems sunkmetis, net kažkada labai gerai gyvenusiems energetikams", – sakė ministerijos atstovas.


Šiame straipsnyje: lietuvos elektrinėVKEKK

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių