Lietuvos draudikai uždirbo keturiskart mažiau nei pernai

Per tris šių metų ketvirčius Lietuvoje registruotos draudimo įmonės uždirbo 24 mln. litų neaudituoto pelno, t. y. beveik keturis kartus mažiau nei per atitinkamą laikotarpį 2009 metais.

Pagrindinė įmonių veikla – draudimas visus šių metų ketvirčius buvo nuostolinga, trijų ketvirčių nuostolis siekė daugiau nei 35 mln. litų.

Nuostolingiausia grupė yra kredito draudimas – veiklos nuostoliai sudarė daugiau nei 24 mln. litų. Įmonėms palankesnė buvo investicinė veikla, iš kurios uždirbta per 57 mln. litų pelno, tačiau šis rezultatas 40 proc. mažesnis nei buvo prieš metus.

„Draudikų pelnas grįžo į 2006 metų lygį“, – teigia Draudimo priežiūros komisijos pirmininko pavaduotojas Ramūnas Baravykas.

Ne gyvybės draudimo įmonių trijų ketvirčių veiklos rezultatas – 2,1 mln. litų nuostolis. Dabartinį neigiamą rinkos rezultatą taip pat nulėmė vienos iš įmonių patirtas per 20 mln. litų nuostolis. Visų ne gyvybės draudimo įmonių investicinė veikla buvo pelninga, iš jos uždirbta beveik 40 mln. litų pelno. Tuo tarpu draudimo veiklos rezultatai nedžiuginantys – vos vienai iš rinkoje veikiančių įmonių ši veikla buvo pelninga, bendras patirtas nuostolis sudarė daugiau nei 45 mln. litų.

Gyvybės draudimo įmonės per tris šių metų ketvirčius uždirbo 26,4 mln. litų pelno – beveik tiek pat kaip ir per atitinkamą laikotarpį prieš metus. Ši rinka 2010 metais yra tvirta ir stabili, o jos rezultatai kryptingai auga. Visi šių metų ketvirčiai draudimo įmonėms buvo pelningi tiek iš draudimo, tiek iš investicinės veiklos. Sausio–rugsėjo mėnesiais iš draudimo veiklos iš viso uždirbta beveik 10 mln. litų pelno, 44 proc. daugiau nei tuo pačiu metu pernai. Investicinė veikla įmonėms buvo pelningesnė – iš jos uždirbtas pelnas siekė 17,2 mln. litų, 17 proc. mažiau nei pernai.

Nepaisant mažėjančio ne gyvybės draudimo rinkos susitraukimo tempo, kuris fiksuojamas kiekvieną mėnesį vertinant pasirašytų įmokų pokyčius, trijų ketvirčių finansinės veiklos rezultatai patys prasčiausi per pastaruosius penkerius metus. Nors per devynis šių metų mėnesius suformuoti mažesni, nei buvo pernai atitinkamu laikotarpiu, techniniai atidėjiniai, tačiau atlaisvintos lėšos nekompensavo beveik 18 proc. sumažėjusių pagrindinių įmonių pajamų – uždirbtų įmokų.

Ne gyvybės draudimo įmonių bendras nuostolingumo rodiklis, palyginti su atitinkamu 2009 metų laikotarpiu, išaugo 5,1 proc. punkto ir sudarė 66,4 proc. Veiklos sąnaudų rodiklis išaugo 2,7 proc. punkto iki 40,5 proc. Didžiausią nuostolį patyrė kredito draudimas, tačiau ir kitos ne gyvybės draudimo rinkos grupės buvo nuostolingos: kasko draudimo grupės nuostolis – 18,2 mln. litų, transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės draudimo grupės – 13,8 mln. litų, finansinių nuostolių draudimo grupės – 8,9 mln. litų. Pelningiausias draudikams buvo bendrosios civilinės atsakomybės draudimas, kurio draudimo veiklos rezultatas – 9,3 mln. litų pelnas.

Iš 13 šiuo metu rinkoje veikiančių draudimo įmonių devynios dirbo pelningai, o 4 patyrė nuostolį.


Šiame straipsnyje: Draudimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių