Lietuvos chemikai tiria galimybes panaudoti saulės energiją

Kauno technologijos universiteto (KTU) profesoriaus Vytauto Getaučio vadovaujama mokslininkų grupė, šiuo metu įgyvendinanti Europos Sąjungos lėšomis finansuojamą mokslinį projektą organinių fotopuslaidininkių srityje, tikisi mokslo ir verslo rinkai pateikti ne vieną šios srities išradimą, rašo „Verslo žinios“.

KTU chemikų įgyvendinamo projekto tikslas - susintetinti naujų organinių junginių, kurie efektyviai sugeria ar išspinduliuoja šviesą bei transportuoja krūvininkus - daleles, nulemiančias elektrinį laidumą, kad juos būtų galima panaudoti energiją taupančių technologijų kūrimui.

„Tikiu, kad pasibaigus projektui galėsime pasiūlyti savo sukurtų medžiagų bei technologijų, kurios padės taupyti“, - kalbėjo V.Getautis.

Pasak KTU profesoriaus, organinių puslaidininkių tyrinėjimai yra labai perspektyvūs ir jau duoda didžiulę naudą. Šios srities Lietuvos mokslininkų išradimų yra užpatentavę tokie dideli elektronikos gamintojai kaip „Imation“, „3M“, „Samsung Electronics“. Jie naudojami kopijavimo ir spausdinimo aparatų, saulės elementų, plokščiųjų kompiuterių, televizorių, telefonų ekranų gamybai.

„Jau dabar su kolegomis iš Kauno technologijos ir Vilniaus universitetų esame daugiau nei 60-ies JAV, Europos, Japonijos patentų bendraautoriai. Tai ne pats geriausias kelias. Jei šių patentų nuosavybės teisė priklausytų Lietuvai, ne vien mūsų mokslas taptų konkurencingesnis. Kartu paskatintume naujų aukštųjų technologijų pramonės gaminių atsiradimą Lietuvoje“, - kalbėjo V.Getautis.


Šiame straipsnyje: saulės energija

NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
laikas parodis , bet saule tai trupinukas palyginus su upemis ir veju .

Vytautas iš Šlavėnų kaimo

Vytautas iš Šlavėnų kaimo portretas
Energijos akumuliacija - tai dar vienas svarbiausių uždavinių, gaudant ir naudojant Saulės energiją. Dar tylu, matyt, manoma neįmanoma - ŽAIBŲ energijos gaudynės. Sakau, bent panaudoti tą išlydį kokiai nors procedūrai...pavzd. - vandenilio gavybai.... PIRMYN JAUNIME!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių