Lietuvos bankas: šalies BVP smuks 15 proc.

Lietuvos BVP šiemet smuks 15,2 proc., prognozuoja Lietuvos bankas, ketvirtadienį patvirtinęs vidutinio laikotarpio makroekonomines prognozes.

Rugpjūtį Lietuvos bankas buvo prognozavęs, jog bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet mažės 19,3 proc..

2010 metais, anot dabartinių prognozių, BVP turėtų mažėti 1,5 proc. 

Tačiau, anot Lietuvos banko, privatusis vartojimas tebebus menkas: „Vartojimo išlaidų atsigavimą stabdys toliau prastėsianti situacija darbo rinkoje ir planuojamas valdžios sektoriaus išlaidų mažinimas“.

Nedarbo prognozė: beveik 14 proc.

Lietuvos bankas prognozuoja, kad nedarbo lygis šalyje sudarys 13,9 proc. 2009 m. ir 17,7 proc. 2010-aisiais.

„Šių metų antrąjį ketvirtį nedarbo lygis buvo apie tris kartus didesnis negu prieš metus, sumažėjo laisvų darbo vietų, taip pat darbo užmokestis. Lanksčiausiai į pasikeitusias ekonomines sąlygas reagavo privatusis sektorius, kuriame darbo užmokestis per metus mažėjo jau pirmąjį ketvirtį.

Pokyčiai valstybiniame sektoriuje buvo gerokai lėtesni, darbo užmokesčio metinio sumažėjimo tikimasi tik trečiąjį ketvirtį dėl priimtų administracinių sprendimų. Numatoma, kad darbo užmokestis ims didėti tik įsibėgėjus šalies ekonomikos augimui“, - rašoma pranešime.

Palyginti su liepa, 2009 m. kainų raidos vertinimas nekito. Numatoma, kad vidutinė metinė infliacija sudarys 3,9 proc. Kitais metais prognozuojama 0,8 proc. defliacija.

„Rugsėjo mėnesį vartotojų kainos padidėjo dėl didesnio PVM ir akcizo tabakui, tačiau jos sumažės atpigus centralizuotai tiekiamai šilumai. Uždarius Ignalinos atominę elektrinę, 2010 m. pradžioje brangs elektros energija, bet mažėsiančios gyventojų disponuojamosios pajamos turėtų neleisti įsivyrauti infliacinėms nuotaikoms“, - tvirtina Lietuvos bankas. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių