Lietuvoje vis dažniau apsiperkama internetu

Lietuvos gyventojai šiemet kur kas aktyviau perka internetu ir vis dažniau taip įsigyja ne tik brangesnes prekes, bet ir smulkesnius pirkinius.

Atsiskaitymų internete „Swedbank“ mokėjimo kortelėmis skaičius per pirmuosius devynis šių metų mėnesius, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, išaugo 55 procentais. Šių metų rudenį internetu buvo perkama dukart dažniau nei 2009 m. pradžioje, praneša bankas.

Banko specialistai prognozuoja, kad spartaus augimo tendencija išsilaikys ir ateityje.

„Pirkimas internetu, atsiskaitant mokėjimo kortelėmis, sparčiai populiarėja visame pasaulyje. Šiemet per vadinamąjį „Cyber Monday“ Kalėdinį išpardavimą JAV pirmą kartą internetu per dieną buvo įsigyta prekių daugiau nei už milijardą JAV dolerių. Tą pačią tendenciją, matome ir Lietuvoje – apimtys, aišku, mažesnės nei didžiosiose Vakarų valstybėse, tačiau augimo tempai yra kur kas didesni“, – pranešime spaudai cituojamas „Swedbank“ Kasdienės bankininkystės ir investavimo departamento direktorius Ramūnas Strauka.

Anot jo, tai susiję ir su vartotojų įpročių pasikeitimais, ir su augančia interneto skvarba, ir su didėjančiu elektroninių parduotuvių skaičiumi bei prekių pasirinkimu juose.

„Pastebime, kad žmonės internetu, atsikaitydami mokėjimo kortelėmis, perka vis įvairesnes prekes. Jei anksčiau šioje rinkoje dominavo brangesni pirkiniai – lėktuvų bilietai, buitinė technika, kompiuteriai, tai dabar vis dažniau įsigyjama ir pigesnių prekių – knygų, bilietų į renginius, kosmetikos bei parfumerijos“, – teigia R. Strauka.

Specialistai prognozuoja, kad elektroninės prekybos apimtys Lietuvoje toliau sparčiai augs.

„Palyginti su 2009 m. pradžia atsiskaitymai už prekes ir paslaugas mokėjimo kortelėmis internetu išaugo daugiau nei dvigubai. Auga nauja vartotojų karta, kuriai pirkimas internetu yra jau susiformavęs įprotis. Be to, didėja ir žmonių besinaudojančių internetu namuose skaičius, o „Eurobarometer“ tyrimai rodo, kad tai daro įtaką prekybos internete apimtims. Manau, kad per ateinančius porą trejetą metus ir operacijų skaičius, ir apimtys dar padvigubės“, – pastebi „Swedbank“ atstovas

„Eurostat“ duomenimis, Lietuvoje internetu naudojasi apie 60 proc. gyventojų, o pagal internetinės bankininkystės naudojimą Lietuva 2009 m. jau pasivijo Europos Sąjungos vidurkį.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių