Lietuvoje socialinio būsto ilgus metus laukia 68 tūkst. asmenų

Socialinio būsto laukiančiųjų eilės sudarytos 30 metų į priekį. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija jas siūlo trumpinti leidžiant privatizuoti būstą, teikiant lengvatas išperkamajai nuomai arba kompensuojant nuompinigius.

„Šiandieninė situacija lemia tai, kad eilės Lietuvoje yra 30 metų į priekį. Tiek, kiek turime pinigų socialinio būsto nuomai arba nuomos kompensavimui, yra labai mažai. Didmiesčiuose galime kompensuoti tik kokį šeštadalį ar septintadalį vienam žmogui reikalingų išlaidų nuomai“, - trečiadienį po Seimo Socialinių reikalų komiteto posėdžio žurnalistams sakė socialinės apsaugos ir darbo viceministras Audrius Bitinas.

Ministerijos duomenimis, eilėse socialinio būsto laukia 68 tūkst. asmenų. Kasmet sąrašai ilgėja apie 5-6 proc., o socialiniu būstu aprūpinama tik apie 3 procentai laukiančiųjų.

Pernai valstybės parama būstui įsigyti ar išsinuomoti sudarė 22,7 mln. litų.

Kadangi valstybės paramos neužteks, ieškoma būdų gauti papildomų lėšų.

„Mes matome tris variantus - arba privatizavimas, arba išperkamoji nuoma, arba nuompinigių kompensavimas. Tai leistų bent jau pasistūmėti su šia problema gana smarkiai“, - tvirtino viceministras.

Pirmiausia privatizuoti ketinama leisti tą socialinį būstą, kuriame gyvena asmenys, neatitinkantys socialinio būsto gavėjų reikalavimų. Su jais sudarytos ilgalaikės nuomos sutartys, todėl iškraustyti juos iš būsto būtų labai sudėtinga.

„Jeigu žmogus neteko teisės į socialinį būstą, nuomosime rinkos sąlygomis ir privatizuosime rinkos sąlygomis“, - per komiteto posėdį sakė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Paramos būstui skyriaus vedėjas Aloyzas Stapulionis.

Pasak jo, 12,5 tūkst. socialinio būsto nuomojama netaikant socialinio būsto nuomos sąlygų. Šie butai ir būtų privatizuojami, o už jas gautos lėtos tektų socialinio būsto fondo plėtrai.

Viceministro teigimu, padėties nepagerintų ir vien nuompinigių kompensavimas, todėl Seimui bus siūloma priimti įstatymų pataisas dėl išperkamosios nuomos taikymo.

„Iš tikrųjų išperkamosios nuomos forma galėtų sudaryti žmogui sąlygas per 20 metų ar daugiau išsipirkti būstą. Valstybė galėtų kompensuoti ar palūkanų dalį, ar kitų lengvatų suteikti, labiau skatinant jaunus žmones, daugiavaikes šeimas“, - kalbėjo A.Bitinas.

Jo teigimu, įstatymų projektai, susiję su socialiniu būstu, Seimą turėtų pasiekti pavasario sesijoje. Ji prasidės kovo 10 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na taip

na taip portretas
visi nori busto uz 400 litu

aš portretas
didesnė jų dalis gal tokie pašalpiniai kaip ta bobelytė, kur ėmė pašalpas ir už pusę milijono pirko namą

va-va

va-va portretas
Nesuprantu, socialiniu bustu pilna o zmonems neduoda? Musu name irgi jau puse metu stovi tvarkingas dvieju kambariu butas.Uz syldyma tikriausiai moka savivaldybe .Bet svrbiausiai kodel neleidzia zmonems gyventi,kuriems taip reikia namu.Kaimynai skambino i savivaldybe ir teiravosi kada bus apgyvendintas butas,o jie atsake kad labai dideles proceduros kol pasiulys buta.Nesuprantu eile laukianciu didele tai is eiles visiems ir praneskite.Nesuprantu kodel jokia komisija netikrina kodel tusti butai neatiduodami zmonems o metu metais stovi tusti? Isvaikyciau visus valdininkus taip dirbancius.Tokia betvarke vysta Kauno savivaldybeje
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių