Lietuvoje rasti darbą įmanoma

Sunkmečiu labiausiai diskutuojama buvo nedarbo tema. Šiandien jau pastebimas ne tik ekonomikos atsigavimas, bet ir sujudimas darbo rinkoje. Vadinasi, lietuviai ieško darbo, dairosi naujų karjeros galimybių, deja, pasiseka ne visiems. Ką daryti, kad darbo paieška būtų sėkminga?

Leidykla „Alma littera“ pristato personalo atrankos ekspertų Sauliaus Jovaišos ir Girėnės Ščiukaitės knygą „Ieškai darbo“. Apie sėkmingą darbo paiešką ir karjeros planavimą rašoma lakonišku stiliumi – tai dialogas su mumis visais. Knygos autoriai balandžio pabaigoje ir gegužės pradžioje susitiks su skaitytojais pasidalyti patarimais, kaip per 7 sekundes sužavėti būsimą darbdavį, kaip parengti tobulą gyvenimo aprašymą, kaip ir apie ką kalbėti per pokalbį, dalysis patirtimi ir atsakys į karjerą planuojančiųjų klausimus, rašoma pranešime spaudai.

2011–2012 metų darbo rinkos apžvalga

Anot „CV-Online“ rinkodaros vadovės Ritos Karavaitienės, vidutiniškai per dieną paskelbiamas   51 darbo skelbimas. Ieškantieji darbo skelbimus peržiūri 68 584 kartus, o gyvenimo aprašymą nusiunčia 254 kandidatai. Palyginkime, 2009 m. darbo skelbimų viename portale buvo per 17 tūkst., 2010 m. skaičius išaugo iki 42 tūkst., o per šių metų sausio–vasario mėnesius jų jau yra daugiau nei 9 tūkst. „CV-Online“ duomenimis, paskelbta 1 540 darbo skelbimų, kuriuos peržiūrėjo daugiau nei 2 mln. žmonių, o į skelbiamas pozicijas pretendavo daugiau nei 7 tūkst. žmonių. 2010 m. dažniausiai buvo reikalingi šių sričių darbuotojai: pardavimų, informacinių technologijų, prekybos, organizavimo ir valdymo, paslaugų, gamybos, finansų, transporto, bankų ir draudimo bei rinkodaros. Dauguma specialistų ieško geresnių karjeros galimybių, kiti – pirmojo darbo.   O kaip tai daryti kryptingai ir sėkmingai?

Ieškoti darbo yra darbas

„Darbą rasti Lietuvoje įmanoma, bet jo paieška irgi yra darbas“, – sako personalo pasirinkimo ekspertas S. Jovaišas. Todėl ir kilo mintis pasidalyti sukaupta profesine patirtimi su tais lietuviais, kurie planuoja karjerą, ir studentais, kurie baigę mokslus pradeda ieškoti darbo.

„Iš pradžių atrodo lengva rasti darbą – suvedi duomenis į duomenų bazes ir  lauki, kol darbas nukris iš dangaus. Deja, paaiškėja, kad tai nėra taip lengva, kaip tikiesi“, – juokiasi S. Jovaišas. Nėra vienodų standartų ar taisyklių, kaip ieškoti darbo, tačiau yra ekspertų, kurie noriai dalijasi patirtimi.

Anot G. Ščiukaitės, tenka susidurti ir su gan juokingomis situacijomis, kai nedirbančiam vyrui darbo intensyviai ieško mama, žmona ar draugė. Moterys ne tik įrašo CV į duomenų bazę, bet ir siunčia įmonėms vyro gyvenimo aprašymą iš savo elektroninio pašto.


Šiame straipsnyje: darbasbedarbiainedarbas

NAUJAUSI KOMENTARAI

aha

aha portretas
Na tai aišku darbo pilna, tik va uždarbio ni figa

renatas

renatas portretas
jau antri metai,esu bedarbis.prosvaisciu jokiu,bent pakolei kas.o tokie darbai,kur reikia arti uz dyka(1000-2000 supistu lituku),manes nedomina.

zenius to 2

zenius to 2 portretas
spaudziu penkis.realus komentaras.del darbu,tai konkretus gaidys.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių