Lietuvoje išauginti obuoliai - viena nepaklausiausių prekių

Obuolių augintojai sako, kad rudenį jų produkcija – viena nepaklausiausių prekių. Esą žmonės šių vaisių užsiaugina soduose ir kol nebaigia atsargų, obuolių neperka. Vaisių paklausa ir kaina visuomet išauga prieš Kalėdas, tačiau šiemet padėtis kitokia.

Šiaulių rajono obuolių augintojo Dainiaus Servos saugyklose šiuo metu yra apie 20 tonų vaisių. Ūkininkas sako, kad prekyba obuoliais po Naujųjų pagyvėjo, tačiau palyginti su praėjusiais metais, pardavimai vis dar smukę 40 proc.

„Kainos šiemet taip pat mažesnės pas mus negu pernai – maždaug 10–20 proc. Mažesnių galima nusipirkti ir už 89 centus, ir 1,5 lito obuoliai kainuoja. Kaina labai priklauso nuo obuolio kokybės, nuo veislės“, – sako D. Serva.

Pasak pardavėjų, obuolių perkama nedideliais kiekiais – po 2–3 kilogramus. Šiemet labiau ieškoma mažesnių vaisių, esą jų kaina pirkėjams prieinamesnė, o ir obuolių kiekis didesnis.

 Lietuvos obuolių augintojai sako, kad kainoms atsitiesti neleidžia keli faktoriai. Pirma, kainos priklauso nuo atvežtinių vaisių, jų gausos, kiekio. Antra, atsiranda nepasitikinčių vietine produkcija, esą galvojama, kad joje taip pat netrūksta chemikalų.

Tačiau prekybininkai teigia, kad pernai lietuviškiems obuoliams konkuruoti su importiniais sekėsi ne taip jau blogai. Esą tai lėmė ir kritusios kainos.

„Iš viso buvo nupirkta apie 30 proc. obuolių daugiau nei 2008 metais. Lietuviškų obuolių apyvarta padidėjo dukart, o štai importinių sumažėjo 50 proc. Labiausiai ši tendencija sietina su tuo, kad obuoliai sunkmečiu kainavo pigiau.

Jeigu lietuviški obuoliai kainuodavo 2,36 lito 2008 metais, tai pernai jie atpigo litu, kai importiniai tebekainavo daugiau kaip 2 litus“, – teigia Valdas Lopeta, prekybos tinklo „Iki“ atstovas.

Pasak prekybininkų, pernai daugiau nei pusė prekybos tinkluose parduodamų obuolių buvo lietuviški. Tiesa, ne sezono metu jų dalis sumažėdavo iki 20–30 proc.

Sodininkai sako, kad šviežių vaisių nepritrūks iki gegužės. Ar pavasarį didės jų kaina, priklausys nuo paklausos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių