Lietuvoje brangsta paskolos eurais

Europos centrinis bankas (ECB) dar paliko galioti rekordiškai žemą 1 proc. tarpbankinių palūkanų normą eurais, tačiau Lietuvoje veikiantys bankai klientų paskolas eurais jau brangina.

"Lietuvos žinios" rašo, kad į eurų palūkanų normas Lietuvoje veikiantys bankai jau įskaičiuoja lūkesčius, kad artimiausiu metu ECB šią normą didins.

'Vienos nakties Euribor atspindi dabartinę situaciją ir iš esmės yra susietas su pagrindinėmis ECB refinansavimo palūkanų normomis, o ilgesnės trukmės EURIBOR atsispindi rinkos situacijos įsivaizdavimą", - teigė SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.

Jis teigė nedrįstantis tikėtis, kad ECB netrukus bus linkęs didinti Euribor, nors ir buvo užfiksuoti įspūdingi ekonomikos augimo rodikliai - Vokietijos ekonomikos (BVP) rezultatas buvo geresnis nei tikėtasi, o visos euro zonos ekonominė situacija taip pat geresnė nei tikėtasi.

"Vis dėlto lieka daug makroekonominių grėsmių ir teigti, kad jau artimiausiu metu ECB imsis judinti palūkanų normas, nedrįsčiau. Jeigu Euribor ir padidės, tai tikrai labai saikingai, o tai rimtos įtakos žmonių kišenei neturės. Kad Euribor mažėtų, jau nereikėtų tikėtis. Čia istorinis rekordas ir dugnas, kuris vargu arkada nors bus pakartotas", - sakė G.Nausėda.

Lietuvos banko Rinkos operacijų departamento Pinigų politikos operacijų skyriaus viršininkas Sigitas Šiaudinis sakė, kad didėjant Euribor bei nekintant kitoms sąlygoms didėtų ir Vilibor.

Banko "Swedbank" atstovė spaudai Jorūnė Juodžbalytė sakė, kad nuo 2009 metų ECB nustatyta oficiali palūkanų norma naudojama momentinei pinigų politikai.

"Bankai Lietuvoje kintamų palūkanų paskolas eurais sieja su Euribor, kuris dėl įvairių priežasčių visus 2010 metus fiksuojamas mažiau kaip 1 proc, o savo dugną jis buvo pasiekęs 2010 metų pirmojo ketvirčio pabaigoje. Tačiau nuo tada atsiradus įvairių rinkos lūkesčių dėl ECB nustatomos palūkanų normos, jis pradėjo tolygiai kilti. Taigi klientai, kurių perskaičiuotos palūkanos pateko į didėjimo intervalą, galėjo pajusti palūkanų pakilimą", - sakė J.Juodžbalytė.


Šiame straipsnyje: paskolaeurai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių