Lietuviški rapsai - į Lenkiją

Lietuvos ūkininkai, pradedantys kulti grūdines kultūras, su viltimi žvelgia į Lenkiją, nes ten rapsų kainos aukštesnės nei pas mus.

Lietuvoje grūdus savo reikmėms perkančios įmonės dėl kaimynų konkurencijos už rapsus moka daugiau, nei jie kainuoja biržoje, nes baiminasi galimo eksporto į kaimyninę šalį protrūkio, trečiadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

"Ieškome lenkų, kurie sutiktų vežti rapsų iš Lietuvos, jiems ir mėginsime parduoti derlių, nes kaimynai moka 100 litų už toną daugiau nei vietiniai supirkėjai", - sako Lietuvos grūdų augintojų asociacijos pirmininkas Romas Majauskas ir užsimena, kad "lenkų korta pamojuos" ir prašydamas aukštesnių kainų iš vietos supirkėjų.

"Rapsų iš Baltarusijos vešime į Lenkiją. Danijos biodyzelino fabrikai, su kuriais dirbame, panikuoja, nes lenkai šluoja derlių iš Baltarusijos ir Ukrainos. Žaliavos pradeda trūkti", - teigia žemės ūkio kooperatyvo "Kotenas" vadovas Antanas Kliunka.

Lenkijoje derlių sumenkino pavasarinės šalnos. Dabar ten javapjūtė turėtų būti pačiame įkarštyje, tačiau lietūs neleidžia kulti. Manoma, kad grūdų derlius bus prastesnės kokybės ir mažesnis nei laukta. Be to, vietos fabrikai laukė pigesnio derliaus ir ištuštino sandėlius, todėl dabar jiems reikia grūdų, kad nenutrūktų gamyba.

Skelbiama, kad šalies vidaus rinkos poreikis yra 2-2,2 mln. tonų rapsų, tačiau bus nuimta tik


Šiame straipsnyje: Rapsaieksportas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių