Lietuviai valgo daugiau šokolado, estai – žuvies, latviai – dešrelių

Atlikus Baltijos šalyse maisto produktų ir gėrimų vartojimo tyrimą, paaiškėjo, kad tiek lietuviai, tiek latviai, tiek estai dažniausiai renkasi duoną, aliejų ir arbatą. Į Lietuvos gyventojų labiausiai mėgstamų maisto produktų penketuką taip pat patenka mėsa (kiauliena, jautiena, paukštiena) ir prieskoniai, į latvių – grietinė ir šviežios daržovės, į estų – pienas arba kefyras ir sviestas arba margarinas. Tai parodė specialus rinkos tyrimų kompanijos „TNS“ Baltijos šalyse atliktas pirkimo ir vartojimo įpročių tyrimas „TNS Atlas™“.

Pasak pranešimo, lietuviai dažniau nei kitų Baltijos šalių gyventojai vartoja daržoves, prieskonius, majonezą ir kečupą. Mūsų šalies gyventojai yra šokolado mėgėjai – šokoladinius batonėlius bei plyteles bent kartą per savaitę prisipažino valgantys 35 proc. lietuvių, 27 proc. estų ir 18 proc. latvių. Taip pat Lietuvoje, lyginant su minėtomis kaimyninėmis šalimis, suvartojama daugiausiai alaus – daugiau nei ketvirtadalis arba 27 proc. lietuvių bent kartą per savaitę geria alų, tuo metu Estijoje šis rodiklis siekia 21 proc., o Latvijoje – 19 proc.

Estai dažniau nei kaimyninių šalių gyventojai vartoja makaronus, sūrį, jogurtą, garstyčias, varškės desertus ir kremus, įvairius užpilus salotoms ir mėsai bei sausus pusryčius. Šios šalies gyventojai yra ir didžiausi žuvies mėgėjai, ją bent kartą per savaitę valgo 40 proc. estų, Lietuvoje šis rodiklis siekia 37 proc., Latvijoje – 32 proc.

Taip pat beveik pusė, t. y. 48 proc., estų bent kartą per savaitę geria sultis ar jų gėrimus, tarp lietuvių ir latvių šie rodikliai mažesni – atitinkamai 35 proc. ir 23 proc. Estai yra ir didžiausi tarp Baltijos šalių gyventojų rūkytų gaminių mėgėjai – daugiau nei kas antras estas bent kartą per savaitę valgo šiuos produktus.

Latvijos gyventojai išsiskiria tuo, kad mažiau vartoja baltos duonos – 81 proc. gyventojų bent kartą per savaitę, Lietuvoje – 89 proc., Estijoje – 90 proc. Tačiau šios šalies gyventojai labai mėgsta dešreles, net 59 proc. latvių jas valgo bent kartą per savaitę, Lietuvoje – 51 proc. gyventojų, o Estijoje – 49 proc. Taip pat latviai yra didesni saldumynų mėgėjai. Pavyzdžiui, bent kartą per savaitę 38 proc. latvių valgo saldžius sausainius, tarp lietuvių šis skaičius siekia 36 proc., estų – 33 proc. Taip pat latviai dažniau – 17 proc. gyventojų – mėgaujasi ledais, tuo metu ledus renkasi tik 13 proc. lietuvių ir 14 proc. estų.

Visose trijose minėtose Baltijos šalyse dažniausiai vartojami maisto produktai tarp vyrų ir moterų skiriasi. Moterys dažniau renkasi sveikesnius ir lengvesnius produktus – tokius kaip jogurtas, varškės sūreliai, švieži vaisiai ir daržovės. Tarp vyrų populiaresnis greitas ir sunkesnis maistas: dešrelės, rūkyta dešra, kečupas, garstyčios, makaronai ir kumpis. Vyrai taip pat dažniau vartoja alų.


Šiame straipsnyje: maistasvalgymo ypatumai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių