Lietuviai užsienyje vidutiniškai išleidžia 2400 litų

Vasarą, kai dauguma europiečių atostogauja, didelė jų dalis grįžta su pirkiniais iš užsienio. Tačiau ne visi daiktai vartotojus tenkina. Europos vartotojų centras Vilniuje, atsakingas už lietuvių vartotojų teisių gynimą Europos Sąjungoje, pernai gavo 122 skundus dėl užsienyje įsigytų prekių. 

Dauguma skundų buvo iš vartotojų, pirkusių Latvijoje (24 proc. visų skundų), Didžiojoje Britanijoje (8 proc.), Lenkijoje ir Airijoje (7 proc.). Pagrindinės skundų priežastys - oro keleivių teisių pažeidimai, prasta prekių ir paslaugų kokybė. 

„Ne visi žino, jog, pirkdami bet kurioje Europos Sąjungos šalyje, jie turi tokias pačias pagrindines vartotojų teises. Taigi, jeigu turite problemų dėl atostogų užsienyje metu nusipirktos prekės, galite reikalauti ją nemokamai suremontuoti ar pakeisti. Jeigu tai neįmanoma, turite teisę reikalauti kainos sumažinimo ar net pinigų grąžinimo. Jei patiems sunku aiškintis su užsienio įmone ar parduotuve, gali padėti tos šalies, kurioje esate, Europos vartotojų centras (EVC) arba centro Vilniuje darbuotojai. EVC tinklas yra tam, kad padėtų vartotojams spręsti problemas“, - sako Mykolas Okulič-Kazarinas, Europos Sąjungos vartotojų informavimo kampanijos „Žinok savo teises ir laimėk“ ekspertas. 

EVC veikia 29 Europos valstybėse, įskaitant Norvegiją bei Islandiją. Centrų tinklo statistika rodo, kad pastaraisiais metais problematiškiausios sritys Europos Sąjungoje yra transportas, poilsis bei kultūra. Šiose rinkose įvyksta daugiau nei pusė visų vartotojų teisių pažeidimų. Didelė dalis skundų parašyta ir dėl finansinių bei draudimo, viešbučių bei restoranų teikiamų paslaugų. 

Vidutinė lietuvio pirkinio užsienyje vertė yra apie 700 eurų

Remiantis ES „Vartotojų rinkų suvestine“, per pastaruosius 12 mėnesių 17 proc. Lietuvos vartotojų pirko užsienyje. Tuo tarpu per tą patį laikotarpį Europos Sąjungoje ką nors įsigijo net 31 proc. latvių ir 37 proc. estų. ES vidurkis yra apie 25 proc. 

43 proc. europiečių pripažįsta, kad jiems labiausiai patinka užsienyje apsipirkti atostogų ar verslo kelionių metu, o ne internetu ar kitomis nuotolinėmis priemonėmis. 

Vidutinė suma, kurią lietuviai teigia išleidžiantys užsienyje pirkiniams per metus, yra 701 euras (apie 2400 litų). Tai tik 13 proc. mažiau nei vidutiniškai išleidžia europiečiai (797 eurų, apie 2750 litų). Latviai ir estai teigia, kad pirkiniams užsienyje skiria mažiau - atitinkamai po 643 ir 594 eurų (apie 2218 litų ir 2050 litų). 

M.Okulič-Kazarinas pataria, jog perkant užsienyje, taip pat kaip ir Lietuvoje, pirmiausia reikėtų palyginti kainas. Tuo tarpu patys vartotojai labiausiai nerimauja dėl skundų sprendimo sklandumo, įsigijus netinkamos kokybės prekę, ar galimybės grąžinti netinkamą prekę.


Šiame straipsnyje: pirkiniaiapsipirkimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių