Lietuviai užsienyje išmoko melžti Lietuvos bankus

Užsienio šalyse gyvenantys tautiečiai išmoko, kaip Lietuvos bankų išduotas debetines korteles, kurių sąskaitoje švilpauja vėjai, paversti pajamų šaltiniu.

Nuostoliai, aišku, gula ant bankų pečių.

"Lietuvos ryto" duomenimis, apsukruolių būdą imti pinigus iš tuščių debetinių kortelių jau susekė "Swedbank".

Šio banko darbuotojai išsiuntinėjo įspėjimus kitiems Lietuvoje veikiantiems bankams, kad šie imtųsi papildomų atsargumo priemonių išduodami klientams debetines "Visa Electron" ir "Maestro" korteles.

Šios debeto kortelės yra skirtos tik atsiskaityti, jų turėtojams kreditas nėra suteikiamas. Bet sukčiai rado būdą, kaip apgauti sistemą ir naudotis kreditu.

Pirmiausia kuriame nors Lietuvos komerciniame banke išsiimama debetinė kortelė, į ją įnešama nedidelė suma pinigų.

Didžiojoje Britanijoje su šia kortele automatinėje degalinėje įsipilama degalų už visą įneštą sumą. Atsiskaitant už degalus kortele, iš kliento sąskaitos turi būti išskaičiuojamas 1 svaro mokestis.

Kadangi kortelėje pinigų nebėra, sistema "atrakina" elektroninę apsaugą ir nusiskaičiuoja 1 svarą. Taip tik mokėti skirta kortelė paverčiama neriboto kredito kortele.

Su "atrakinta" kortele sukčiai pradeda žygius po bankomatus, parduotuves, tačiau dažniausiai būna atsargūs ir tenkinasi nedidelėmis, dienos limito nesiekiančiomis sumomis.

"Lietuvos ryto" duomenimis, "Swedbank" specialistai Didžiojoje Britanijoje aptiko keliolika debetinių kortelių turėtojų, kurie mėgavosi leisdami banko pinigus.

Paaiškėjo, kad kai kurie Lietuvos piliečiai prieš išvykdami į Didžiąją Britaniją debetinėmis kortelėmis apsirūpino bent keliuose bankuose. Aferistai jau buvo spėję "atrakinti" ir kitų bankų debetines korteles ir prisišluoti pinigų.

Iš Didžiojoje Britanijoje gyvenančių aferistų išsiieškoti nuostolius bus sudėtinga. Realiausia galimybė atsivertų tada, jeigu į gimtinę grįžęs toks tautietis oficialiai įsidarbintų.

"Bankas nuolat deda pastangas, kad būtų užtikrintas saugus naudojimasis elektronine bankininkyste ir sėkmingai vykdoma klientų duomenų apsauga. Siekdamas užtikrinti klientų mokėjimo kortelių saugumą, taip pat ir korektišką naudojimąsi mokėjimo kortelėmis, "Swedbank" stebi vykstančius atsiskaitymus ir, pastebėjęs įtarimą keliančių signalų, visuomet imasi būtinų veiksmų situacijai ištirti ir užkirsti kelią galimiems piktnaudžiavimo atvejams", - teigė "Swedbank" komunikacijos skyriaus vadovė Jorūnė Juodžbalytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių