Lietuviai per šias Kalėdas labai netaupys

Ekonominio atokvėpio apimtoje šalyje lietuviai, nors ir veržiasi diržus planuodami kasdienes išlaidas, tačiau per Kalėdų šventes smarkiai taupyti nežada. „Maxima grupė" lapkričio mėnesį atliko tyrimą, kuriuo buvo siekiama išsiaiškinti, kaip prieš šias šventes žada elgtis vartotojai ir ar dėl sunkesnės ekonominės situacijos šalyje keisis jų Kalėdų šventimo įpročiai.

Įvertinus tyrimo rezultatus paaiškėjo, kad dauguma respondentų mano, jog ekonominė situacija šalyje turės neigiamą poveikį Kalėdų šventėms, tačiau, nepaisant to, daugiau nei pusė respondentų Kalėdų šventėms ketina išleisti tiek pat ar netgi daugiau pinigų ir tik trečdalis gyventojų ketina taupyti Kalėdų metu.

Tyrimo išvadose teigiama, kad absoliuti dauguma - net 81 procentas lietuvių pirks kalėdines dovanas. Didžioji dalis apklaustųjų pirks jas šeimos nariams, pusė pirks dovanas artimiesiems ir giminėms. Kalėdų dovanoms penktadalis apklaustųjų žada išleisti iš viso nuo 101 iki 200 litų. 10 procentų apklaustųjų dovanoms žada skirti iki 50 litų, taip pat nemažai respondentų - 11proc.  išleis dovanoms 501 litą ir daugiau.

Didelė respondentų dalis negalėjo konkrečiai įvardinti nei kokias dovanas norėtų gauti, nei kokių nenorėtų. Po kelis procentus respondentų sakė norintys gauti kosmetikos, buitinės technikos, juvelyrinių dirbinių, knygų, kelionių.

Nepaisant sudėtingos ekonominės situacijos, dauguma pirkėjų neplanuoja taupyti ir kalėdinio stalo vaišėms: į klausimą, ar labai tikėtina, kad pirks šventėms pigiausius produktus, teigiamai atsakė tik 12 procentų respondentų. Daugiau nei pusei apklaustųjų situacija, kad jie taupys vaišėms, atrodė mažai tikėtina ar išvis neįmanoma.

Didesnė dalis apklaustųjų, švęsdami Kalėdas namuose su artimaisiais, patiekalus gamins patys, tačiau nemažai pirkėjų per šventes valgys bent dalį parduotuvėje pirktų, jau pagamintų patiekalų.

Kalėdų stalui penktadalis apklaustųjų ketina išleisti nuo 201 - iki 300 litų. 11 proc. respondentų šventinėms vaišėms ketina išleisti daugiau nei 400 litų.

Tiesa, didžioji dalis apklaustųjų, nepaisydami kalbų apie ekonominį sunkmetį, per šventes lepinsis įmantresniais patiekalais, kurių kasdien nevalgo. Palyginus visų trijų Baltijos šalių rezultatus paaiškėjo, kad lietuviai šventinėms vaišėms per šias Kalėdas taupys labiau nei estai bei latviai ir pinigų išleis mažiau.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių