Lietuviai pirmenybę teiktų nuosavam verslui

Socialiniame verslo tinklapyje Pros.lt atlikta apklausa atskleidė, kad net 82 proc. atsakiusiųjų į klausimus geriau turėtų nuosavą verslą, nei dirbtų samdomu darbuotoju. Apklausos rezultatai parodė, kad samdomu darbuotoju geriau dirbtų tik 18 proc. apklaustųjų.

„Nuosavas verslas - ypač aktuali tema profesinio tinklo nariams. Organizavę apklausą siekėme išsiaiškinti, ką žmonės mano apie nuosavą verslą, ir kas trukdo jį pradėti", - teigia pirmojo Lietuvoje socialinio verslo tinklapio projekto vadovė Ieva Riaukaitė.

Pradėti verslą dabartinėmis ekonominėmis krizės sąlygomis nesiryžtų 31 proc. apklausoje dalyvavusių respondentų, o 23 proc. buvo neapsisprendę. Visgi didesnioji dalis (46 proc.) mano, kad vertėtų išnaudoti šią situaciją ir pradėti kurti nuosavą verslą.

Apklausos metu respondentai buvo paprašyti atsakyti į klausimą, kokių sunkumų, jų manymu, galėtų kilti kuriant nuosavą įmonę. Daugiausia žmonių mano, kad pagrindinės problemos - lėšų trūkumas ir sudėtingas banko paskolos gavimas (35 proc.), didelė mokesčių našta (29 proc.), biurokratinės kliūtys (17 proc.), sudėtinga rasti gerų darbuotojų (12 proc.).

Atlikta apklausa taip pat padėjo išsiaiškinti, kad kuriant nuosavą verslą lietuviams svarbiausia - originali verslo idėja (44 proc.), gera verslo strategija (24 proc.) ir profesionali komanda (17 proc.). Respondentų nuomone, ne lėšos lemia sprendimą kurti nuosavą verslą ar ne.

Pros.lt siekė sužinoti, kuri verslo rūšis būtų patraukliausia kuriant nuosavą verslą. Daugiau nei pusė apklaustųjų (60 proc.) teigė, kad patraukliausia verslo rūšis yra paslaugos, 15 proc. - gamyba, 12 proc. - prekyba ir 9 proc. - tarpininkavimas.

Nuosavą verslą absoliuti dauguma respondentų (82 proc.) kurtų didžiuosiuose Lietuvos miestuose, 14 proc. - mažuosiuose miestuose. Tuo tarpu Lietuvos kaimas, anot apklaustųjų, nėra patraukli vieta nuosavam verslui. 


Šiame straipsnyje: verslaskūrimasnuosavasapklausa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių