Lietuviai Kalėdoms netaupo, nesiskolina ir neplanuoja išlaidų

Lietuvos gyventojai Kalėdoms netaupo, nesiskolina, neplanuoja joms išlaidų ir dažniausiai būna dosnesni, nei gali sau leisti, parodė bankų tyrimai. Visgi vidutiniškai maistui ir dovanoms žadama išleisti nuo 100 iki 500 litų, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

Nors gyventojų lūkesčiai dėl ekonominės perspektyvos ir blogėja, šventės turėtų ateiti į kiekvienus namus, rodo bankų atliktos apklausos. 
„Pirmą kartą klausėme, kokią konkrečią pingų sumą planuoja išleisti maistui ir kokią dovanoms. Šiek tiek nustebino didžiosios daugumos pinigų suma, galvojom, kad išleis daugiau. Bet daugiau sau leis išleisti tik namų ūkiai, kurių pajamos vienam žmogui yra per 1500 Lt“, – sako Odeta Bložienė, „Swedbanko“ Asmeninių finansų instituto vadovė. 

Jei valgiams išlaidos sieks iki kelių šimtų, tai dovanoms žadama išleisti nuo 100 iki 300 litų. 

Šiemet planuojama šventinių pirkinių biudžeto nemažinti arba jį padidinti. Tiesa, tam pinigų neplanuojama skolintis. Neplanuojama, ir kaip išleisti. 

„Dažnai juokiamės, kad daugumai gyventojų Kalėdos ateina netikėtai, bet taip yra, nes per 70 proc. gyventojų joms taupyti ima paskutinį mėnesį – gruodį – ir visiškai neatsideda pinigų. Labai nedidelė gyventojų dalis ruošiasi iš anksto, perka dovanas“, – tvirtina O. Bložienė. 

„Tyrimas parodė, kad lietuviai netaupo Kalėdoms ir nesiskolina, bet apie 30 proc. pasakė, kad yra dosnūs ir išleidžia daugiau nei planuota“, – teigia „Danske“ banko socialinės veiklos ir edukacinių projektų vadovė Gerimanta Stankutė. 

Trečdalis gyventojų brangiausias dovanas planuoja pirkti savo sutuoktiniui ar partneriui, tik vyrai jas žada savo moterims pirkti brangesnes nei moterys. Turintieji vaikų labiau dosnesni žada būti atžaloms. 

Išlaidžiausi tarp europiečių žada būti Airijos, Liuksemburgo, Švedijos gyventojai. 

„Lyginant su kitomis Europos šalimis, Lietuvos gyventojai yra gana racionalūs, nes Europos šalių gyventojai maistui planuoja išleisti per 600 Lt, o dovanoms – net per 1200 Lt. Tai Lietuvos gyventojai kontroliuoja savo išlaidas ir neturi tos storos piniginės“, – teigia O. Bložienė. 

„Kitose šalyse – Danijoje, Švedijoje – yra konservatyvūs žmonės. Jie savo planuotų išlaidų neviršija. O norvegai labai stipriai švenčia Kalėdas ir išlaidos čia pačios didžiausios“, – sako G. Stankutė.

Lietuvoje populiariausia dovana – knyga arba buitinis prietaisas, rodo bankų tyrimas. O Europoje esą dažniau dovanojama tai, kas valgoma, praktiška. Tačiau paklausti, ko norėtų patys, dažniausiai mini, kad grynųjų ar dovanų čekių. Tiesa, viename tyrimų išaiškėjo, kad vyrai šiemet bus išlaidesni nei moterys.


Šiame straipsnyje: Kalėdosžiema 2011

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių