Lietuviai gamins mobiliojo interneto įrangą

Kitų metų pirmąjį ketvirtį rinkoje turėtų pasirodyti pirmieji su WiMAX technologija suderinti lietuviškos įrangos produktai: USB modemai, su integruotu modemu pagaminti maršruto parinktuvai, nešiojamieji kompiuteriai, vaizdo kameros ir kt.

WiMAX ryšio diegėja bendrovė Lietuvos radijo ir televizijos centras (Telecentras) bei ryšių įrangos gamintoja „Teltonika“ suvienijo jėgas. Bendrovės jau pradėjo belaidžio interneto „Mezon“ vartotojams sukurtos įrangos bandymus. 

„Pradėję bendradarbiauti su naujuoju mūsų partneriu „Fujitsu Microelectronics Limited“, mes plėsime ryšio įrangos gamybą ir siūlysime ją viso pasaulio WiMAX ryšio operatoriams, tačiau pirmiausiai ją pritaikysime Lietuvoje WiMAX ryšio tinklą jau įdiegusiam Telecentrui“, – sakė „Teltonika“ generalinis direktorius Arvydas Paukštys.

Jo teigimu, pirmuosius 100 lietuviškų nešiojamųjų kompiuterių su integruotu WiMAX modemu planuojama pateikti užsakovui dar šiemet, o kitais metais – plėsti ir didinti gamybos apimtis. 

„Plėsdami naujos kartos ryšio tinklą mes siūlome vis daugiau paslaugų, todėl „Mezon“ interneto klientams pritaikytos įrangos poreikis taip pat auga. Didesnis įrangos pasirinkimas yra naudingas ir tinklo operatoriui, ir paslaugų vartotojams, be to, „Teltonika“ mums pasiūlė ypač palankias produktų įsigijimo sąlygas“, – tvirtina Telecentro WiMAX projekto vadovas Mindaugas Kuprys.

Šių metų kovą Vilnius tapo pirmąją ES sostine, įsidiegusia ir pradėjusia naudoti ketvirtos kartos (4G) ryšį WiMAX. Per pusmetį tinklas buvo išplėstas į dar 13 Lietuvos miestų, o kitų metų pabaigoje, planuojama, dengs bemaž visą šalį.

WiMAX ryšį Telecentras pirmiausiai išnaudojo asmeninio belaidžio interneto „Mezon“ paslaugai teikti (naudojama įranga – USB modemai) ir sukūrė specialų belaidžio interneto pasiūlymą verslui (naudojama įranga – maršruto parinktuvai), taip pat teikia vaizdo ir garso nuotolinių konferencijų bei kitas paslaugas.

Šiuo metu Telecentras prekiauja „Samsung Electronics“ gamybos USB modemais ir Korėjoje pagamintais maršruto parinktuvais, klientams taip pat siūlo įsigyti „Samsung NC20“, „Samsung X-520“, „HP ProBook 4510s“ nešiojamuosius kompiuterius be integruoto modemo.

Belaidžiu internetu „Mezon“ šiuo metu galima naudotis Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje, Šiauliuose, Palangoje, Nidoje, Šventojoje, taip pat Tauragėje, Utenoje, Alytuje, Raseiniuose, Marijampolėje, Mažeikiuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių