Lietuviai atsigręžė į muziejus – smarkiai padidėjo jų lankomumas

Šalies muziejų vadovai trina rankomis – kai kurių muziejų lankomumas pasiekė prieškrizinį lygį. Apibendrintų metinių duomenų dar nėra, tačiau skaičiuojama, kad muziejų duris varsto vis daugiau lankytojų.

Įtakos tam galėjo turėti ne tik šių kultūros įstaigų lankymo gaivinimui 2012-aisiais paskelbti Muziejų metai, bet ir atsigaunanti ekonomika.

„Smarkiai padidėjo lankomumas, jis pasiekė prieškrizinį lygį“, – LRT.lt komentavo Trakų istorijos muziejaus direktorius Virgilijus Poviliūnas.

Per 2008-uosius metus šiame muziejuje apsilankė 350 tūkst. lankytojų, 2009-aisiais muziejaus lankomumas krito į duobę, dar po metų nusmuko iki 285 tūkst. lankytojų, ir tik praėjusiais metais muziejaus lankymas atsigavo. Per 10 šių metų mėnesių jame apsilankė 320 tūkst. lankytojų.

Seimas 2012-uosius metus yra paskelbęs Muziejų metais. Tačiau V. Poviliūnas skaičiuoja, kad ne tik dėl Muziejų metų paskelbimo ir reklamos į muziejus pradėjo užsukti vis daugiau lankytojų – esą atsigauna ir ekonomika. Jam pritaria ir Gintaras Karosas, Europos parko įkūrėjas ir vadovas: „Srautai mūsų muziejuje augo. Bet, manau, visų pirma dėl ekonominio pagerėjimo, nes tai atsiliepia ir muziejų lankymui. Žinoma, tai, kad Seimas šiuos metus buvo paskelbęs Muziejų, yra sveikintinas dalykas ir įtakos tikrai turėjo. Tas augimas teikia optimistiškumo, kad ir toliau ši tendencija išsilaikys“, – vylėsi G. Karosas.

Kaip LRT.lt sakė Raimundas Balza, Lietuvos muziejų asociacijos valdybos pirmininkas, įtakos muziejų atsigavimui turėjo ir vienas, ir kitas faktorius: „Bet kuriuo atveju Muziejų metų renginiai, kurie prasidėjo 2012-aisiais, turėjo didelės įtakos muziejų žinomumui, žmonės atsigręžė į muziejus, pamatė juos įvairiose netradicinėse erdvėse.“
R. Balza negalėjo išskirti, kurios srities muziejus lietuviai mėgsta labiausiai – esą vieni domisi tradiciniais menais, kiti vaikšto į šiuolaikinio meno ekspozicijas.

Pasak pašnekovo, nereikėtų užmiršti ir technikos paveldo. „Kad ir tokio paprasto daikto kaip dviratis istorija yra įdomi ir tai domina žmones“, – LRT.lt komentavo R. Balza.

Kaip informavo Rūta Pileckaitė, Muziejų metų programos koordinatorė, statistika, kiek per šiuos metus žmonių apsilankė šalies muziejuose, suvedama bus tik pabaigus metams. „Tikiuosi, kad bus matomas žymus padidėjimas, bet konkrečių duomenų ir skaičių dar reikia palaukti“, – atsakė R. Pileckaitė.

Statistikos departamento duomenimis, 2011-aisiais Lietuvoje veikė 105 muziejai, iš kurių 5 nevalstybiniai. Populiariausi nevalstybiniai – Grūto ir Europos parkai. Praėjusiais metais Lietuvos muziejuose apsilankė 2,7 mln. lankytojų. 2009-aisiais – 2,8 mln. ir tai yra 342 tūkst. arba 10 proc. mažiau nei 2008-aisiais.

Didžiausią lankytojų susidomėjimą kėlė Vilniaus apskrities muziejai (čia apsilankė per 1 mln. lankytojų), Kauno apskrities (536 tūkst.) bei Klaipėdos apskrities (352 tūkst.). Vieni lankomiausių išlieka Trakų istorijos ir  Lietuvos jūrų muziejai.


Šiame straipsnyje: muziejailankomumas

NAUJAUSI KOMENTARAI

nebenori zmones

nebenori zmones portretas
ziureti issigimeliu vedamu tv laidu, nebenori padorus zmones girdeti slyksciai klykiancios isterikes rutos mikelkes, vemti vercia ir kitu zurnaliugu balsai, vezi varo, nemoka jie ramiai vesti laidu ISTERIKAI. Pasiimgo zmones ramybes o ne radziu daunu ir jo keksiu besiriejanciu tv. Ar apie tokia tv svajojome? gerai kad dar yra kanalas KULTURA TV, tai nors ten kartais kazka pasiziuriu o ne isteriskus psichopatus

bd

bd portretas
as irgi prie Kaledas aplankysiu muzieju, nes koncertui neturiu pinigu.

1am

1am  portretas
išmok rašyti, nuosmauka
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių