Lietuviai atranda Egipto NT rinką (nuotr.)

Egipto nekilnojamojo turto rinką lietuviai atrado vos prieš metus. Ši šalis garsėja puikiu klimatu, patraukliomis būsto kainomis ir nebrangiu pragyvenimu.

Nuo 2005 metų visi užsieniečiai gali įsigyti nekilnojamąjį turtą Egipte. Išskyrus kultūros paveldo vertybes, jų nei išsinuomoti, nei nusipirkti negalima. Kaip teigia bendrovės ,,Raganų puota" direktorė Lina Gedrimaitė, visi dokumentai, kuriuos reikia turėti žmogui žadančiam pirkti nekilnojamąjį turtą yra pasas.

Nors Egipte investavimo banga prasidėjo prieš trejus metus, lietuviai tuo metu investavo į NT Lietuvoje ir Europje. Egiptas daugiausiai investuotojų sulaukia iš Vakarų Europos. Intensyviausiai perka olandai, vokiečiai, italai. Britai stato Egipte prabangius rajonus, kuriuose būstus parduoda tik britams.

Prabangus vilų bei apartamentų uždaras rajonėlis su privačiu baseinu bei paplūdimiu:

Tik prieš porą metų lietuviai nedrąsiai pradėjo pirkti butus ar vilas ant Raudonosios jūros kranto.

„Tie pirmieji daug laimėjo. Nekilnojamasis turtas per dvejus paskutiniuosius metus pabrango apie 50 proc. Praėjusį sezoną (spalį -- gegužę) lietuviai jau buvo labai aktyvūs. Kitą sezoną prognozuojame dar didesnį lietuvių investuotojų aktyvumą. Lietuviai anksčiau pirkdavo tik po vieną butą, ieškodavo pigesnių. Paskutiniais metais mūsų tautiečiai įgavo drąsos", - teigia L.Gedrimaitė.

Susidomėjimui Egipto NT įtakos turėjo Europos ir JAV ekonomikos krizė. Kainos lietuvių pamėgtose šalyse tokiose, kaip Ispanija, Turkija, Bulgarija gerokai išaugo. Todėl lietuviai pradėjo dairytis kitų rinkų.

„Paskutinį sezoną Egipte parduota nemažai ne tik apartamentų, bet ir vilų bei žemės sklypų. Vienas kaunietis įsigijo žemės plotą Hurgados centre, jame pastatė penkiaaukštį daugiabutį namą ir greitai pardavė įrengtus butus", - pasakoja L.Gedrimaitė.

Pirkdami nekilnojamąjį turtą Egipte investuotojai renkasi Hurgados rajonus, kuriuose didelė nuomos paklausa. Nekilnojamojo turto kainos šioje šalyje auga. Prieš metus apartamentai kainavę apie 20 tūkst. dolerių, dabar jie jau kainuoja apie 40 tūkst. dolerių.

Vieno miegamojo apartamentai Hurgados centre (27 tūkst. dolerių):

Visgi lietuvių tempai dar gerokai atsilieka netgi nuo kaimynų latvių. Latviai Egipte jau įkūrę savo restoranų, viešbučių tinklus. „Vienas brokeris arabas yra pasakęs: ,,Kol lietuviai galvoja, latviai daro". 

Pasak pašnekovės, nekilnojamąjį turtą Egipte perka labai sumanūs lietuviai, nebijantys rizikuoti ir gauti greitą ir garantuotą pelną. Dažnai lietuviai perka butus ir paskui juos išnuomoja. Ne vienas lietuvis savo turimą būstą Lietuvoje šaltuoju metų sezonu išnuomoja ir visą žiemą praleidžia kur kas malonesnių klimato sąlygų apdovanotame Egipte.

Prabangi vila tarp Hurgados ir El Gounos:

NT pasiūla Egipte labai plati. „Galite rinktis nuo vieno kambariuko su virtuvėle iki vilos ar net viešbučio. Butų kainos Hurgados rajone prasideda nuo 25 tūkst. dolerių. Už tokią sumą galima įsigyti nenaują tvarkinga įrengtą dviejų kambarių (vienas miegamasis, viena svetainė) nedidelį butuką miesto centre. Iki jūros - vos 200 metrų. Vilų kainos Egipte labai skirtingos, jos priklauso nuo vietos ir atstumo iki jūros. Ant jūros kranto vilą įsigyti galima už 200 tūkst. dolerių", - tikina L.Gedrimaitė.

Kuo patrauklus Egiptas?

* Ištisus metus šviečia saulė, jokio lietaus, jokios rizikos, kad oras bus blogas.

* Ištisus metus jokių problemų nuskristi - tik 4 valandos, ir jūs jau mėgaujatės saule ir jūra.

* Kadangi visa Hurgada yra išsidėsčiusi palei jūrą (ilgis maždaug apie 30 kilometrų, plotas gali siekti apie 1 kilometrą), esate garantuotas, kad iki jūros reikės eiti ne ilgiau kaip 15 minučių.

* Įrengta europiečiams įprasta infrastruktūra: parduotuvės, kavinės, restoranai, mokyklos, universitetas, vaistinės, ligoninės.

Štai tokį vaizdą per savo langą galite išvysti už 1 kvadratinį metrą sumokėję apie 1,8 tūkst. litų be apdailos ir apie 2 tūkst. litų su apdaila. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių