Lietuva turi skirti daugiau dėmesio vidinių energetikos išteklių naudojimui, teigia Pasaulio energetikos tarybos vadovas

Lietuva siekdama energetinės nepriklausomybės turi daugiau dėmesio skirti vidinių išteklių naudojimui, kurie gali būti alternatyva rusiškų dujų importui, teigia Pasaulio energetikos tarybos vadovas Christophas Frei'us.

"Būtina kalbėti apie energijos šaltinių išskaidymą. Kuo daugiau energijos šaltinių bus naudojama, tuo labiau ryškės energetinės nepriklausomybės kontūrai", - interviu dienraščiui "Lietuvos rytas" sakė Ch.Frei'us.

Anot jo, vienas efektyviausių būdų pasiekti energetinę nepriklausomybę yra naudoti vidinius išteklius.

"Lietuvoje yra daug miškų, vadinasi, biokuro žaliavos čia pakanka. Šilumos ūkyje būtina diegti kombinuotas sistemas, kuriose būtų galima deginti ne tik dujas, bet ir biokurą, šiukšles - viską, ką galima panaudoti iš vietos išteklių", - tvirtino Pasaulio energetikos tarybos vadovas.

Anot jo, pasiekti, jog visi šalies miestai būtų šildomi biokuru, yra sunku, tačiau svarbiausia yra didinti vietinių išteklių bendrame energetikos katile dalį.

Ch.Frei'us tvirtino, kad pati Lietuva turi apsispręsti dėl naujos atominės elektrinės statybų tikslingumo, tačiau pabrėžė, kad reikia apskaičiuoti, kuris būdas plėtoti energetiką yra pigiausias ir naudingiausias.

"Turite apskaičiuoti, ar nauja elektrinė gamins pigesnę elektrą, nei yra dabar, ar ji bus naudinga visai šaliai. Turint elektros jungtis su kitomis šalimis, čia gaminamą elektrą galima eksportuoti ir iš to užsidirbti. Tačiau viską reikia gerai apskaičiuoti ir pasverti", - teigė Ch.Frei'us.


Šiame straipsnyje: atsinaujinantys šaltiniai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių